L’Espai Macià de les Borges amb l’any Pompeu Fabra

L’any 2018 es commemora el 150è aniversari del naixement de l’autor de la normativa ortogràfica, gramatical i lèxica del Català contemporani, Pompeu Fabra. Per aquest motiu, arreu del territori català se li ret homenatge i, la capital garriguenca es suma a les celebracions organitzant tres conferències i un col·loqui a l’Espai Macià sobre la figura de l’important lingüista.

 

 

Les conferències, entorn la figura de Pompeu Fabra, s’iniciaran a les 17 hores i aniran a càrrec de l’historiador Borja de Riquer, el filòleg i escriptor Jordi Mir, i la lingüista i filòloga catalana Teresa Cabré, tots tres prestigiosos experts en les seves matèries i reconeguts amb la Creu de Sant Jordi.

Als inicis del segle XX, la creixent voluntat col·lectiva de recuperació de la Llengua Catalana va trobar en Pompeu Fabra la persona amb la visió justa del que significa fixar un model lingüístic de referència. Així, Fabra va saber materialitzar, emparat primer per Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya (i més endavant, durant la República, pels presidents Macià i Companys), el projecte que el país perseguia: posseir un codi formal funcional, modern i autònom. Aquest projecte es va traduir en l’elaboració de la normativa ortogràfica, gramàtica i el diccionari.

 

 

 

 

Dissabte, al Pavelló de l’Oli, tindrà lloc una nova sessió de cinema d’animació infantil amb la projecció a les 18 hores de la pel·lícula Peter Rabbit, basada en el personatge ideat per l’escriptora britànica Beatrix Potter. Aventures i amistat entre els animals de la granja, en un film de 1 hora i 34 minuts per a tots els públics. Hi haurà servei de crispetes i el preu de l’entrada serà de quatre euros.

A partir de les 23 hores, a la mateixa ubicació, es duran a terme tallers de batxata, salsa i dansa kizomba amb animacions i ball social que s’allargaran fins passada la mitja nit en l’anomenada festa SBK, amenitzada per DJ Pablo. L’activitat, organitzada per Ritmo y Bongó i Avança SCP, amb la col·laboració de l’Ajuntament de les Borges, tindrà un preu de set euros amb consumició inclosa.

Diumenge, l’AECC – Catalunya Contra el Càncer i la Colla del Pedal de les Borges Blanques, han organitzat una bicicletada solidaria contra el càncer que s’iniciarà a les 10.30 hores. El punt de partida serà a la Placeta del Terrall i finalitzarà a la Font Vella, on els més petits podran gaudir de diferents jocs populars i tots els assistents podran esmorzar coca amb xocolata. El preu de l’activitat, que estava programada pel passat 29 d’abril i es va haver d’ajornar per mal temps, serà de dos euros i el benefici anirà destinat a l’AECC.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>