El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, ha visitat aquest diumenge la Fira de l’Oli Nou de Castelldans. Latorre ha arribat a la plaça Catalunya de la població, on ha estat rebut per l’alcalde, Conrad Llovera, i pel president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, a més de la resta de la corporació municipal.

A continuació han efectuat una visita pels estands de la Fira, en un recorregut que ha acabat a la Cooperativa del Camp Sant Fortunat, entitat que al llarg d’aquesta fira ha presentat l’oli nou de la campanya. Allí han pogut gaudir del tradicional esmorzar popular, a la conclusió del qual s’han traslladat al Museu de l’Oli i del Món Rural de Castelldans, on ha efectuat una visita guiada a les instal·lacions, per finalment acabar al Centre d’assistència de la Tercera Edat, on també han visitat les instal·lacions, que han estat renovades recentment i estan pendents d’inauguració.

Jordi Latorre ha felicitat els organitzadors per “recuperar una fira que és el millor aparador per a l’oli de Castelldans” i que “demostra una vitalitat i una resiliència del nostre territori”.

A la vegada, el vicepresident de la Diputació ha fet un al·legat sobre el futur de Castelldans, un poble amb un projecte “potent” malgrat que les Garrigues és una de les comarques més afectades pel despoblament, però que “ha de poder mantenir el seu tremp”. A la vegada, el vicepresident de la Diputació ha reiterat el compromís de la Diputació de Lleida amb els municipis i amb el projecte de repoblament, per “fer possible que es pugui continuar vivint en qualitat en aquestes terres”.

Organitzada per l’Ajuntament, la Fira de l’Oli Nou de Castelldans se celebra cada any a principis de desembre, tret de l’any passat, en què es va fer en format virtual arran de la pandèmia. Té com a objectiu de promocionar i potenciar el consum d’oli de la Cooperativa de Sant Fortunat, Oli Ferm. A més de l’esmorzar popular, el certamen firal ofereix una jornada de portes obertes al Museu del Pagès i del Món Rural, així com parades de productes de proximitat.

Cal recordar que la Cooperativa del Camp Sant Fortunat té els seus orígens documentats durant la campanya 1942-43, tot i que prèviament a la constitució de la Cooperativa es coneix que estava en activitat l’antic Foment Agrícol Republicà, creat el 1934. Els fundadors del molí d’oli del Foment Agrícol Republicà, actual Museu de l’Oli i del Món Rural, van ser, doncs, els iniciadors de les tasques de cooperativa pròpiament dita, així com de la construcció de les instal·lacions que desembocarien en la Cooperativa Sant Fortunat.

Categoria: Cultura