El Poema de l’home, de Guillem Viladot, protagonista de l’Any 11 a la Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové

La Vinya dels Artistes del celler Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles, que va ser concebuda per Josep Guinovart i inaugurada l’any 2010, celebra enguany la seva dotzena edició (és l’any 11 perquè l’any del començament dedicat a Guinovart va ser batejat com a Any 0). Actualment, compta amb 14 obres exposades de forma permanent enmig del pintoresc paisatge de la Pobla de Cérvoles i a partir d’aquest dissabte, 16 de juliol, hi sumarà una nova adquisició.

Aquest acte s’emmarca dins dels actes homenatge a l’artista en el centenari de seu naixement. Guillem Viladot (Agramunt 1922-1999) s’erigí com un dels màxims exponents de la poesia experimental peninsular.

L’obra que el dia 16 de juliol s’inaugura a La Vinya dels Artistes, fou creada a l’any 1972. Viladot va confeccionar en format pòster el Poema de l’home, amb la col·laboració de Josep Iglésias del Marquet. Just un any després es materialitzaria en format llibre i s’iniciaria la trilogia de treballs que girarien al voltant d’aquest concepte antropocèntric. En aquesta obra, la successió de lletres de l’abecedari col·locades per parelles -la mateixa lletra del dret i del revés- genera un espai entre elles on s’hi insereixen diverses paraules. La primera d’aquestes paraules és pensa a la que segueixen tota una sèrie de mots que indiquen parts del cos: des del front fins els peus. Un recorregut vertical, doncs, on les lletres incorporen -mai més ben dit- la pròpia carn i, finalment, l’envien cap a la utopia a què ens conviden les ultimes paraules del poema: passa, camí, horitzó, llum i llibertat. Ara, allunyades del paper, les lletres de l’abecedari i les paraules que les acompanyen s’escampen per un espai monumental que atorga al projecte original una dimensió gairebé teològica. Guillem Viladot, l’home, i el seu poema, són línia i pilastra, veu i paisatge.

El ‘Poema de l’Home’ que s’inaugura és una interpretació de l’arquitecte Jaume Farreny. De la producció executiva se n’ha encarregat el Joan Jové Solé, ferrer, copropietari del celler Mas Blanch i Jové, i l’artesà que dona forma a les diferents creacions exposades a aquest espai tan singular que és La Vinya dels Artistes.

L’obra fou prèviament presentada a La Seu Vella de Lleida on fou exposada de manera temporal. I és La Vinya dels Artistes, una sala d’exposició a l’aire lliure entre vinyes i oliveres, el lloc que l’acollirà a partir d’ara. L’indret escollit és una paret de pedra seca a sobre d’un camp de cultiu. Les lletres sobrevolen l’espai i, al tractar-se d’una zona de forta marinada, el poema sembla que balli amb les oliveres. Les paraules ulls, nas, llavis, mans, dits, ventre, sexe, passa, camí, horitzó, home, llibertat… Es fonen amb la pedra, la natura, el cel, l’infinit.

La inauguració que es celebrarà el proper 16 de juliol té confirmats més de 450 assistents que també podran visitar altres escultures que es troben a La Vinya dels Artistes, les obres exposades de forma permanent al celler i una exposició temporal de Guillem Viladot a l’Espai Saó del celler.

La festa totalment a l’aire lliure consitirà amb un sopar a peu dret maridat amb els vins del celler Mas Blanch i Jové, l’actuació del grup teatral agramuntí Teatredetics i la música de Lo Pardal Roquer, amb una cançó creada en homenatge a Viladot.