El Restaurant Hostal Benet reivindica el producte de proximitat i els olis d’autor en la 31a Mostra Gastronòmica de les Garrigues
El Restaurant Hostal Benet és un dels sis establiments participants en la 31a Mostra Gastronòmica de les Garrigues, que se celebra de l’1 de novembre al 14 de desembre i que enguany incorpora dues novetats destacades al distintiu Restaurant Verge Extra: Les Cuines de la Llena i El Sindicat de Tarrés. La Mostra, organitzada pel Consell Comarcal de les Garrigues, torna a posar en valor la cuina del territori i l’oli d’oliva verge extra com a element identitari i imprescindible.
Durant la presentació de l’edició, el president del Consell Comarcal, Antoni Villas, va subratllar el compromís del sector: “És l’única mostra gastronòmica que es manté viva a les comarques de Lleida, i això demostra la implicació dels restauradors i del territori per oferir producte de qualitat i promocionar l’oli del primer raig”. L’acte va comptar també amb la participació de la delegada dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball, Pilar Espax, així com de restauradors i representants del sector turístic.
Hostal Benet, fidel a la Mostra des de fa més de dues dècades
L’establiment borgenc, que forma part del distintiu Restaurant Verge Extra, és un dels restaurants amb més trajectòria dins de la Mostra, amb més de 20 anys de participació. El seu xef, Xavier Benet, destaca que per a ells és un esdeveniment essencial: “Ens la creiem molt, ens la fem molt nostra. Cada any renovem completament el menú i el públic ho valora. És una tradició de la comarca en aquesta època de l’any”.
Productors d’olis d’autor amb la línia +Art, el restaurant integra l’oli verge extra com a fil conductor del menú gastronòmic d’aquesta edició. Tal com explica Benet, “La nostra filosofia és treballar amb productors de les Garrigues, buscar l’essència del pagès i del tros. Així ho hem fet i així continuarem”.
Un menú que reivindica l’herència culinària garriguenca
El menú de la Mostra a l’Hostal Benet comença amb una degustació d’olis verge extra d’autor, elaborats pel mateix establiment. A continuació, els comensals poden gaudir d’aperitius treballats amb diferents textures i varietats d’oli.
Un dels plats més singulars és la reinterpretació d’un clàssic humil de pagès: les sopes de pa. El xef l’ha versionat en forma de sopes de pa amb rovell, ou i ceba, portant el plat tradicional al seu terreny creatiu. El menú es completa amb propostes elaborades amb producte de proximitat, seguint la filosofia de respecte i connexió amb el territori.
Els assistents a la presentació de la Mostra han pogut tastar algunes d’aquestes creacions, com el ganyim de tonyina, palosanto i panís, i un postre de garrofa, xocolata i fruits d’esbarzers, mostres del caràcter identitari i innovador de la cuina de Xavier Benet.
Un esdeveniment consolidat que promou el territori
La Mostra ofereix, un any més, diversos incentius per al públic: cada parella rebrà una ampolla d’oli nou de 250 ml, i entre tots els participants se sortejaran sis lots de productes de les Garrigues, cedits per l’Associació Leader de Ponent a través del projecte Gustum.
Xavier Benet convida tothom a descobrir la comarca a través de la gastronomia: “Us animo a fer una ruta gastronòmica per les Garrigues, és un moment fantàstic de l’any per conèixer el territori i gaudir d’un bon àpat amb qualsevol dels restaurants participants”.
La 31a Mostra Gastronòmica de les Garrigues està organitzada pel Consell Comarcal de les Garrigues amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.





