La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha inaugurat aquest 21 de gener la 59a Fira de l’Oli i les Garrigues
La consellera de Drets Socials del Govern de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera, ha inaugurat aquest 21 de gener la 59a Fira de l’Oli i les Garrigues, que combina enguany la seva edició presencial amb el format virtual que es va encetar l’any passat. En el seu discurs, la consellera ha destacat el valor d’un certamen que evidencia l’empenta del territori i ajuda a arrelar població mitjançant la valorització d’un producte, l’excel·lent or líquid de les Garrigues, que genera oportunitats de creació de riquesa i ocupació. Cervera ha presidit també l’Homenatge a la Memòria Garriguenca, amb el qual es reivindica el valor dels avantpassats i les seves trajectòries d’esforç i sacrifici. Juntament amb Cervera, a la inauguració han intervingut també el president de la Diputació, Joan Talarn, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó i l’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, qui ha destacat que la Fira de l’Oli i les Garrigues és un motor de canvi i de transformació a la comarca que contribueix a generar orgull rural i oportunitats de futur.
Palau ha recordat també en el seu discurs que la Fira d’aquest 2022 és, de fet, tota ella un homenatge als avantpassats, persones que van haver de treballar una terra “dura i difícil” i que van ser un exemple d’amor pel territori i resiliència que explica “què som i com som”. La consellera de Drets Socials ha incidit d’igual manera en aquest concepte, tant durant la inauguració com a l’acte d’homenatge a la Memòria Garriguenca, el qual ha comptat amb la presència d’Antoni Bresolí, representant de la Gent Gran de les Garrigues. La tria per inaugurar la Fira de la consellera Violant Cervera, qui treballa en favor de la gent gran cada dia des del Departament de Drets Socials de la Generalitat, s’explica, precisament i com ha explicat l’alcaldessa de les Borges, a partir d’aquesta voluntat de reconeixement a la feina i el compromís de les generacions passades.
La primera Fira presencial i virtual
La Fira d’enguany, ha continuat la primera edil garriguenca, conserva en aquesta edició del 2022 “el millor del format virtual” que es va implementar l’any passat i els actes presencials més destacats, llevat dels de caràcter lúdic: “és la primera vegada que es combinen el format presencial i virtual i hem volgut primar el vessant econòmic. Precisament, han estat precisament aquests actes els que conservem i, per garantir la salut de tothom i evitar riscos innecessaris, no tindran lloc ni els concerts, ni la desfilada dels Tres Tombs ni els dinars populars”. Amb aquestes mesures, ha detallat Palau, “es manté tot el potencial econòmic d’una Fira que, vull recordar, s’agermana enguany amb la Fira del Pa i el Cereal de Cervera, la capital d’un territori amb el qual tenim molt i molt a veure”.
Un territori amb potencial de creixement
La Fira de l’Oli 2022 evidencia en la seva 59 edició el compromís de les institucions i les empreses amb un territori que té com a senya d’identitat un producte, l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que explica per si mateix el potencial de creixement del territori. En el seu discurs, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha destacat el valor del retorn “als actes presencials” després d’un any “de moltes incerteses” per a un territori que ha fet “de l’oli, i ara també del vi” una eina de desenvolupament i que, ha recordat, “ha d’estar alerta” per aprofitar les oportunitats que obren les energies renovables i les noves tecnologies. El desplegament de la fibra òptica i la millora de les comunicacions són, per refermar tot plegat, imprescindibles. Joan Talarn, president de la Diputació, també ha lloat la Fira i ha destacat el pes del sector de l’oli dins de la producció del sector primari, alhora que ha reconegut la funcionalitat del format híbrid el qual s’ha triat per la 59a edició de la Fira de l’Oli: “a Catalunya, el sector Primari és clau i, dins d’ell, el sector de l’oli és fonamental. Cal recollir els fruits de tot el que sabem fer i el que sabem fer és produir oli, però també hem de saber aprofitar la circumstància que ara som més digitals i amb el format híbrid d’aquesta fira, que obre el calendari firal de 2022, ho fem”.
Premi Cultura de l’Oli
La inauguració d’aquest divendres ha permès lliurar el Premi Cultura de l’Oli 2022 a l’INS Josep Vallverdú per tal de reconèixer la feina que, en favor de la pedagogia oleícola, especialment entre les noves generacions, desenvolupa amb els seus cicles formatius duals d’Olis i Vins, de Grau Mitjà, i de Vitivinicultura, de Grau Superior. L’encarregada de recollir el guardó ha estat la directora del centre, Núria Sabaté.
Actes més destacats d’aquest 21 de gener i de dissabte, dia 22
La Fira de l’Oli compta enguany amb un 100% d’ocupació, ha reunit 30 expositors vinculats al sector de l’oli de qualitat verge extra, i 49 expositors vinculats a la resta de la indústria agroalimentària de proximitat que ocupen, entre tots, una superfície de més de 5.000 metres quadrats. A més a més de la inauguració i l’homenatge a la memòria garriguenca, al programa d’aquest dia 21 de gener cal destacar la proclamació dels guanyadors del concurs oficial dels millors olis de la Fira i els tallers gastronòmics per a infants.