El diputat Fermí Masot i l’alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, han participat aquest dilluns en la presentació dels actes del ‘Desclavament i Processó de l’Encontre’, que se celebraran el Divendres Sant (29 de març), i el Diumenge de Resurrecció (31 de març), respectivament, a la Granadella, en el marc dels actes de Setmana Santa. També hi ha assistit la diputada Núria Palau.
L’acte del Desclavament i la Processió del Silenci començarà a les 22.00 hores, però abans, durant la jornada, ja es podrà seguir el Calvari (12.00 hores), l’ofici de la Passió (16.00 hores), i l’encesa de foc amb la representació romana i entrada a l’església (21.45 hores). Com en passades edicions, i donada l’afluència de visitants, el seguiment de l’acte es podrà fer, també, des de la façana de l’església amb una projecció de tot el que estigui passant a l’interior.
Prèviament, el dia 28 de març, Dijous Sant, se celebrarà la missa del Sant Sopar, a partir de les 19.00 hores. A més, el passat diumenge 24 de març, va tenir lloc a Processó de Rams i la Santa Missa que completen tots els actes que se celebren al voltant dels dos actes centrals.
Fermí Masot ha recordat que es tracta d’actes “tan lligats a la tradició i tan profundament arrelats en les emocions de les persones que viuen i retornen al nostre territori durant tots aquests dies que, per a molts, són de descans i profunda reflexió”.
El Desclavament i la Processó de l’Encontre de la Granadella han estat declarats Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional. En aquest sentit, ha afegit que “ens trobem davant d’actes d’una gran solemnitat, magnífics per a aquells qui s’emocionen amb una tradició heretada de fa segles, però també per als qui saben apreciar la bellesa d’aquestes espirituals experiències”.
Elena Llauradó ha explicat, per la seva banda, que “el Desclavament és un ritual únic i emblemàtic a Catalunya, datat de l’any 1787. Un dels fets diferencials respecte d’altres processons és que, gràcies al fet que el Sant Crist té els braços articulats, l’efecte del davallament es fa més real”. La processó de l’Encontre, únic a les comarques de Lleida, simbolitza el retrobament de Jesús amb la seva mare, Maria, i se celebrarà a continuació de la santa missa.
Com en anteriors edicions, l’Ajuntament de la Granadella confia reunir un gran nombre de visitants, tenint en compte que cada any es coneixen més aquests actes.