Els pròxims dies 9, 10 i 11 d’octubre se celebren arreu de Catalunya les Jornades Europees del Patrimoni (JEP). Durant tres dies, palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics i altres espais patrimonials obriran les seves portes perquè la ciutadania pugui gaudir i conèixer en profunditat el seu patrimoni cultural, la millor manera d’aconseguir la implicació social i la salvaguarda i la valoració d’aquest.
Són centenars els municipis i entitats de tot Catalunya que participen en aquest gran esdeveniment. Ajuntaments, consells comarcals, museus, monuments, associacions d’estudis, bisbats i arquebisbats, entre d’altres, que han programat en aquesta nova edició 432 activitats gratuïtes de diferents tipologies (jornades de portes obertes, visites guiades, teatralitzades, tallers, conferències, concerts, etc), distribuïdes en 181 municipis. Totes les activitats es duen a terme amb les pertinents mesures sanitàries.
Un gran ventall de propostes que es poden consultar per tema, per municipi i per mapa geolocalitzat a l’agenda en línia de les JEP 2020.
Un any més, les Jornades Europees de Patrimoni col·laboren amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana. Seguint la col·laboració iniciada l’any anterior amb Cervera, les JEP d’enguany tindran un especial protagonisme al Vendrell, Capital de la Cultura Catalana 2020, amb la posada en marxa del projecte, “Finestres al Vendrell”, desenvolupat en col·laboració amb l’Ajuntament del Vendrell. Un itinerari audioguiat pels 10 elements patrimonials més singulars de la capital del Baix Penedès, que té com a objectiu introduir el visitant en la història i cultura del Vendrell, Sant Salvador, Coma-ruga i Sant Vicenç de Calders, i promocionar les diferents rutes guiades ja existents de Turisme del Vendrell i dels museus de la població.
La gran novetat de les JEP 2020 està vinculada al tema proposat pel Consell d’Europa per celebrar les Jornades: patrimoni i educació. Es tracta d’una nova activitat didàctica i participativa de creació de models 3D a partir de la fotogrametria i l’ús de telèfons mòbils: “Desperta el patrimoni”. L’objectiu és donar visibilitat al patrimoni perquè pugui ser més estimat i més valorat, i així ajudar, entre totes i tots, a conservar-lo millor. En total, s’han programat arreu del territori 26 activitats de “Desperta el Patrimoni” (es poden consultar al web de les JEP).
Un any més, el Departament de Cultura organitza visites guiades i adaptades a persones amb discapacitat auditiva i visual: visites amb intèrpret en llengua de signes en català i visites amb audiodescripció en directe. Tindran lloc al Palau Moja de Barcelona i diversos monuments de la Generalitat com els castells de Cardona i Miravet, el Castell-Monestir d’Escornalbou, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes i la Canònica de Vilabertran.
Les Jornades Europees de Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. A Catalunya, les impulsa el Departament de Cultura i se celebren ininterrompudament des del 1991. És considerada com l’activitat participativa més important d’Europa amb relació al patrimoni cultural. Un gran esdeveniment que a Catalunya també compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis, de l’Institut Ramon Muntaner i de Catalonia Sacra.
Activitats a les Garrigues
La capital de les Garrigues, les Borges Blanques, ha preparat unes visites a l’Espai Macià, centre d’interpretació de la figura de Francesc Macià i a l’antic Molí de Cal Gineret, el centre d’Interpretació de la Memòria Democràtica de la Guerra Civil.
La Granadella organitza un tast guiat d’oli d’oliva on es podrà conèixer els secrets d’un bon oli d’oliva. Per fer-ho realitzaran un tast guiat de diferents olis d’oliva verge extra, en un espai singular i ple d’història, el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya.
L’Albi organitza una visita al nucli antic i a les pintures rupestres. En aquest recorregut pel casc antic de la població, es podrà visitar la plaça i el carrer Major, amb els porxos i les cases de pedra, el carrer Call, antic barri jueu i el castell de l’Albi, la primera referència del qual data de l’any 1179. També es farà una visita guiada a les pintures integrades per 10 figures.
El Cogul obre les portes al Centre d’Interpretació de la Roca del Moros. Totes les persones que visitin el Centre, tindran l’oportunitat, després de visitar el centre i les pintures rupestres, de fer la seva aportació sobre el que els ha generat la visita al centre, en forma de pintura lliure en un mural gegant que estarà penjat dins les instal·lacions.