La 27 edició de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques ha arrencat avui al matí amb un dels plats forts del seu programa: una jornada inèdita de networking (treball en xarxa) destinada exclusivament als professionals del sector oleícola català. Prop d’una vintena de persones hi ha participat.
La cita ha estat dinamitzada a l’espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli per la publicista i relacions públiques Rosaura Alastruey, una de les pioneres del networking professional. Alaustrey és una conferenciant, investigadora i professora universitària a escala nacional que porta deu anys, des del seu viatge a Silicon Valley el 2004, assessorant sobre el valor estratègic de treballar la xarxa de contactes a tota mena de professionals.
Alaustrey ha reconegut que els productors d’oli, així com d’altres sectors, “estan sempre immersos en el dia a dia”, en les compres, vendes i distribucions, en la pròpia marca, però recorda que el treball en xarxa serveix per ampliar i sortir de l’àrea de confort. “Networking no és vendre directament, sinó conèixer, informar-se” i assegura que “tot això va més enllà de la tecnologia, sinó que va amb les persones”. La conferenciant insisteix que els diferents productors d’oli ja no són competència entre si, sinó potencials aliats “amb el que es poden donar altres tocs a la producció de cadascú”.
La jornada ha comptat amb la participació de la gastrònoma i xef Montse Freixa, autoanomenada ‘sommelier de l’oli’, que encetarà el programa amb una xerrada titulada “Descobreix el potencial de la gastronomia de l’oli i com les varietats d’olis catalans poden afegir valor als vostres plats i potenciar les vostres vendes”.
La jornada ha inclòs un tast d’olis i la participació del cuiner Pep Moreno, que dirigeix la cuina del restaurant Deliranto de Salou i reconegut amb l’Estrella Michelin i el Sol Repsol.
Una Fira amb “un nou rumb estratègic”
També avui al matí, l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, ha inaugurat la jornada tècnica sobre l’Actualitat en el Sector Agrícola, coorganitzada per l’Ajuntament i el departament d’Acció Climàtica en el marc de la 27 edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra. Juntament amb Llorenç Canela, cap comarcal d’Acció Climàtica a les Garrigues, l’alcalde ha volgut destacar la voluntat de la Fira de donar “un canvi de rumb estratègic, posant èmfasi en tots aquells condicionants que afecten realment l’agricultura”, com el despoblament, el canvi climàtic i les dificultats d’accés a la terra. “Volem donar-li un contingut més tècnic a aquesta Fira”, ha conclòs Farran.
Per la seva part, durant l’acte inaugural Canela ha reivindicat la importància dels regadius per superar la situació actual del camp. “L’aigua no és sols un bé escàs, sinó imprescindible després de campanyes complicades amb restriccions”, ha argumentat Canela.
La jornada, que ha tingut lloc a la Sala Maria Lois de la capital de les Garrigues, ha comptat amb la intervenció de Josep Rufat, investigador de l’IRTA, que ha parlat sobre regadius; Jordi Vidal, secretari tècnic de JARC, ha informat sobre les diferents línies de finançament per al sector; i Felipe Oliva, el director tècnic de Todolivo, que ha parlat sobre plantacions superintensives.
La jornada, que ha continuat amb una taula rodona sobre oleoturisme, ha estat conclosa per Joaquim Porcar, cap del servei de Coordinació d’Acció Climàtica.