El Sindicat de Tarrés s’omple amb la conferència “El canvi climàtic, què hi podem fer?”, del meteoròleg Francesc Mauri
Aquest divendres, 15 de desembre, al vespre, la sala d’actes del Sindicat de Tarrés ha acollit la conferència “El canvi climàtic, què hi podem fer?”, a càrrec del meteoròleg i geògraf Francesc Mauri, on ha estat contundent a l’hora de preveure un futur “complicat i difícil si no hi posem de la nostra part”.
“L’emergència climàtica amenaça a tots els aspectes de la nostra vida, de la
vida de la nostra espècie”, ha assegurat. “Els bruscos canvis en el clima planetari sóna preocupants i ens posen contra les cordes, no tant pels canvis en si, sinó per la rapidesa en que es produeixen i es produiran”, ha pronosticat.
Mauri ha exposat quin és el repte global a què ens enfrontem amb el canvi
climàtic, els seus impactes i els efectes visibles al nostre territori. Ha posat alguns exemples del que ja estem vivim des de fa temps i amenaça la salut del nostre planeta. “La disponibilitat d’aigua, la gestió dels residus dels 8.000 milions d’habitants, la inundació de milers de quilòmetres de costes són algun dels exemples clars que hem de gestionar amb urgència”, ha asseverat.
El meteoròleg ha apuntat algunes de les causes que ens han portat fins al punt on ens trobem. “Sabem que ens ha portat aquí: la crema de combustibles fòssils, liderats pel petroli, el gas i el carbó”, i ha estat taxatiu: “els hem d’abandonar i funcionar de forma neta”. Considera que ”el nou vector pel que s’ha d’apostar fermament és l’electricitat, sempre produïda de forma neta i per tant renovable. L’electrificació total és l’objectiu”.
Francesc Mauri, a més de destacar les mesures que cal adoptar urgentment per afrontar aquest repte en l’àmbit global, també ha volgut corresponsabilitzar a tothom de manera individual i des de la nostra petita aportació diària. “A les mans de cadascú hi ha granets de sorra que són fàcils de portar a terme i poden produir grans canvis”, ha dit, i ha posat alguns exemples en el nostre dia a dia: l’ús de bombetes led, la millora de l’aïllament tèrmic de casa, la renovació dels electrodomèstics poc eficients,
la reducció dels embalatges dels productes, l’ús del transport públic o de vehicles compartits i l’aposta pel cotxe elèctric, etc. Són mesures que Mauri proposa per reduir l’impacte de la nostra activitat sobre el medi i aportacions que podem fer tots nosaltres des del punt de vista mediambiental per contribuir, en la mesura del possible, a revertir la situació.
Pel que fa a la meteorologia ha explicat que les anomalies en les temperatures i precipitacions ens fan anar cap a la aridesa del país i ha donat unes dades força preocupants. El 2050 Lleida tindrà la temperatura mitjana que actualment té Sevilla, mentre que Barcelona, la de Màlaga. Es preveu que a Lleida tindrem 121 dies per sobre de 30 graus, mentre que el 2020 van ser 86 dies i el 1970, 57 dies.
Organitzada pel Sindicat de Tarrés, la xerrada del conegut meteoròleg i geògraf ha aplegat una setantena de persones, que ha deixat petita la sala d’actes i que han participat activament en el col·loqui final amb el ponent.