La Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell (CGRCU) sol·licitarà a la Generalitat de Catalunya i al Govern central la Declaració de Zona Catastròfica per la “situació dramàtica, excepcional i persistent” per la sequera, tal com ha assegurat el president de la CGRCU, Amadeu Ros. Així s’ha acordat durant la reunió de la Comissió de Circulació dels regants, que ha comptat amb la participació de la junta de govern i dels 20 presidents de les diferents col·lectivitats. Ara, la proposta s’elevarà al ple de la junta general de regants del pròxim dijous 20 d’abril. Ros ha recordat que aquesta declaració es justifica per la necessitat que tindran els regants de rebre indemnitzacions per la sequera.
Durant la Comissió de Circulació, s’ha decidit tornar a rebaixar la dotació del reg, reduint-la dels 27 als 23 metres cúbics per segon, per garantir el reg dels conreus de blat i ordi, que se segaran durant el mes de juny. De fet, la junta de regants insta a no plantar cereals d’estiu atesa la manca de disponibilitat d’aigua. Les reserves del sistema Oliana-Rialb es troben a 42 hectòmetres cúbics d’aigua i les aportacions són les més baixes dels darrers 70 anys. A l’inici de l’actual campanya de reg, que es va iniciar el 27 de març amb una setmana de retard respecte a la data habitual, ja es va aplicar una retallada del 40% de la dotació d’aigua.
Amadeu Ros no descarta, fins i tot, un tancament del reg a finals del mes de maig, si no plou durant els pròxims dies. “No s’ha vist una sequera tan gran des de fa 70 anys i no tenim aigua pels conreus d’estiu”, ha afirmat.
La modernització dels Canals d’Urgell
El projecte de modernització que impulsa la Comunitat General de Regants del Canals d’Urgell contribuirà a la millora de l’autonomia alimentària de Catalunya, que importa el 60% dels aliments que consumeix.
L’import total previst d’inversió en la modernització del Canal d’Urgell, incloent el reg en parcel·la, se situa al voltant dels 1.420 milions d’euros, i tot que el calendari definitiu no està tancat, la previsió és que es porti a terme en set anys (2021-27). El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té redactats els primers quatre projectes que permetran iniciar les obres en 11.200 hectàrees, amb una inversió de 110 milions d’euros l’any 2023. El projecte s’ha presentat al Ministerio de Transición Ecológica i està pendent dels ajuts europeus dels Fons Next Generation.
Una de les vies verdes més llargues d’Europa
El projecte de la modernització del regadiu dels Canals d’Urgell està lligat a un ambiciós projecte mediambiental que preveu enllaçar els 325 quilòmetres de camins que circulen vora els canals per convertir-los en una de les vies verdes més llargues d’Europa. Respectar l’arbrat i recuperar les antigues casilles dels canalers, les persones que vetllaven per l’aigua des de l’inici de la construcció de la infraestructura, són alguns dels detalls del projecte que ja s’han pogut testar en el primer pla pilot. Es tracta d’un projecte transformador dels usos de l’aigua, del paisatge, però també ho vol ser de l’economia de la zona, ja que permetrà fomentar el turisme sostenible, així com models de negoci basats en l’economia verda.