Posar cara a les dones transformadores de l’espai rural de la vegueria de Lleida que amb la seva acció quotidiana plantegen i generen canvis en l’entorn, hi detecten mancances de l’estatus quo i actuen per a superar-les, buscant tenir-hi un impacte social, cultural, econòmic, territorial, tecnològic, sostenible, educatiu, artístic o agrícola. Aquest és el propòsit del projecte “Lleida, terra de dones transformadores” que s’ha presentat aquest matí a la Delegació del Govern a Lleida, amb la participació de la delegada del Govern, Montse Bergés, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, i les dones que participen en el projecte. També hi ha assistit la directora dels Serveis territorials d’Igualtat i Feminismes, Elena Fuses.

La iniciativa, impulsada per la primera dona delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés, compta amb el suport dels departaments d’Igualtat i Feminismes i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

L’objectiu del projecte és la creació d’un moviment que condueixi a la consecució d’una agenda compartida de dones rurals de tota la vegueria que impulsin, conjuntament amb el Govern, la transformació feminista a la Lleida rural.

Les 12 dones transformadores amb què comença el projecte són aquestes:

· Maite Sainz de la Maza Benet (Els Alamús, Segrià). Arquitecta especialista en arquitectura de terra, premiada internacionalment

· Remei Capitan Artacho (Balaguer, La Noguera). Homenatges de vida laics.

· Marta Rallo Arnau (Coscó, La Noguera). Antropòloga sociocultural.

· Lourdes Mora Alsina (Bellpuig, Urgell). Presidenta de la Comunitat Energètica Local de Bellpuig.

· Nadia Tolsà Montedoro  (Maldà, Urgell). Copropietària de la Cooperativa al Centro la Vida del Bar “Lo Centro” de Maldà.

· Eva Bonet Baqué (L’Ametlla de Segarra, La Segarra). Enòloga.

· Patricia McGuill Ferrari. (Florejacs, La Segarra). Narradora.

· Sara Boldú Botam (Les Borges Blanques, les Garrigues). Realitzadora.

· Sara Pons Arnal (Granyena de les Garrigues, les Garrigues). Escultora.

· Sara Jové Balasch (La Pobla de Cérvoles, les Garrigues). Gerent del Celler Mas Blanch i Jové i secretària de l’Associació de propietaris forestals de La Pobla de Cérvoles i El Vilosell).

· Sònia Morell Bernadí (Golmés, Pla d’Urgell), Ramadera i estilista.

· Gemma Llanes Sagarra (Ivars d’Urgell, Pla d’Urgell). Pagesa regenerativa.

Les fases del projecte

La primera acció tindrà lloc el proper dia 1 d’octubre en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, en què totes les dones de capçalera explicaran les seves històries de 10.00 a 14.00 hores a l’estand del DACC, ubicat al pavelló 3 de Fira Lleida. A les 12.00 hores hi haurà una acció oberta al públic en què es presentaran els continguts audiovisuals del projecte.

“Lleida, terra de dones transformadores” comptarà amb un ventall d’eines comunicatives, formats i suports per facilitar donar a conèixer la realitat transformadora del territori de les protagonistes d’aquest projecte. Tots els materials i informacions que s’hi vagin integrant amb el temps seran inclosos, a partir de l’1 d’octubre, a la pàgina web www.donestransformadores.cat. Serà el cas de retrats, càpsules documentals de curta durada i de podcasts, entre altres. A més, el hashtag del projecte serà #donestransformadoreslleida i el compte d’Instagram, https://www.instagram.com/donestransformadores/.

A partir de la identificació inicial feta de “dones de capçalera”, es preveu una dinàmica participativa per identificar-ne d’altres a tot el territori i generar un moviment a partir d’una sèrie d’accions que portin el col·lectiu a implicar-se de forma organitzada en la transformació feminista del món rural.

En aquesta segona fase del projecte, es disposarà d’una estructura portàtil, a mode de plató que arribarà a les places de les poblacions i que funcionarà a mode d’estudi fotogràfic on hi seran retratades les dones que s’identifiquin amb el moviment per tal de seguir donant-li visibilitat i convocar-hi noves cares.

Posteriorment, els retrats de les dones que s’hauran capturat al plató portàtil, s’imprimiran en grans dimensions perquè puguin decorar les parets de les localitats a mode d’exposició amb la intenció de fer valdre l’esperit transformador de les protagonistes i generar autoestima.

Per altra banda, es promouran xerrades per difondre les històries de les dones transformadores en format TED, de curta durada i centrades en atreure i retenir l’atenció sobre les idees dels ponents i crear experiències memorables.

Categoria: Societat
Etiquetes: