El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, presentarà el Banc de Terres de les Garrigues en la jornada tècnica virtual que s’organitza aquest dijous, 2 de desembre a les 17 hores, conjuntament amb l’Associació Leader de Ponent en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT). La sessió tractarà sobre el model productiu actual i el que s’està construint amb les noves tendències alimentàries.
El Banc de Terres de les Garrigues és un dels projectes inclosos al Pla estratègic territorial de la comarca de les Garrigues 2015-2025, i ha estat creat tenint en compte el progressiu envelliment del sector primari, les reticències dels propietaris a l’arrendament que alimenten el risc d’abandonament de les terres agràries i la pèrdua de superfície agrària útil que es preveu en un futur proper.
A més de posar en contacte demandants i oferents de finques agrícoles de la comarca, el Banc de Terres de les Garrigues vol abordar objectius més concrets com són afavorir el relleu generacional, necessari per a la viabilitat del sector i per al desenvolupament equilibrat de l’entorn rural, considerant les funcions econòmiques, socials i ambientals que l’activitat agrària proporciona al conjunt de la ciutadania.
Un altre dels objectius del Banc de Terres és el d’ajudar a complementar la productivitat a les explotacions agràries, dirigit a totes aquelles explotacions que necessitin un millor dimensionament de la seva base territorial.
I el tercer objectiu específic és el desenvolupament d’activitats agràries no professionals, com ara oci agrari, activitats a temps parcial, etc.
Les persones beneficiàries d’aquest Banc de Terres de les Garrigues són els demandants i els oferents de terres. Els demandants poden ser joves agricultors/es que es vulguin incorporar en una explotació agrària i joves agricultors/es que ja s’han incorporat i que necessitin més finques per treballar-les; així com agricultors/es professionals o entitats jurídiques agràries que vulguin ampliar la seva base territorial, i qualsevol altra persona física o jurídica que pel motiu que sigui estigui interessada en conrear una finca disponible al Banc de Terres i no hi hagi cap persona interessada en les tres categories anteriors.
Pel que fa als oferents de terres, poden ser totes les persones físiques o jurídiques propietàries de finques agrícoles i que volen cedir la seva gestió al Banc de Terres. Aquest intermediarà perquè continuï l’activitat agrària, buscant els demandants més idonis.
El Banc esdevindrà un servei d’intermediació públic i gratuït dels acords entre propietaris i demandants de terra, acompanyarà i/o derivarà als usuaris en els projectes d’emprenedoria, de recuperació i de reconversió de finques en el sector primari i dinamitzarà la circulació d’informació, recursos i serveis agraris entre els usuaris del Banc de Terres.
El Consell Comarcal de les Garrigues designarà a un equip tècnic com a responsable de la gestió el Banc de Terres, que vetllarà pel seu correcte funcionament.
Jornada virtual sobre els vincles entre els models productius actuals i les noves tendències alimentàries
La nova pagesia i els nous lideratges dibuixen un horitzó amb futur on la sostenibilitat, la rendibilitat i la qualitat són valors que es van consolidant. Però hi ha dificultats, com ara el relleu generacional, per falta de terres i altres motius, que dificulten la incorporació al sector agrari.
Amb la realització d’aquesta jornada virtual es preveu compatir experiències, ja consolidades, de gestió i preservació d’espais agraris que puguin servir d’inspiració per a projectes locals, com el Banc de Terres de les Garrigues que es presentarà durant la jornada; així com escoltar exemples del territori que s’han hagut d’adaptar a les necessitats tant de producció com de consum i diversificar els seus negocis agraris.
Seguidament, tindrà lloc una taula de debat, moderada pel periodista Josep Sucarrats, director de la revista Arrels, on participaran des de joves que s’incorporen amb projectes pioners al territori com Ous Kokoc, així com iniciatives agràries tradicionals que aposten per productes d’alt valor afegit i la venda de proximitat, com l’exemple d’un pagès i productor d’ametlles, Fruites Blanch o Granja Pifarré, que amb un llarg recorregut comença a treballar per oferir noves experiències turístiques lligades al sector agroramader.