El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha posat en valor l’oli d’oliva fet a les Garrigues com el referent oleícola del nostre país. Ho ha dit aquest divendres, 20 de gener, en el marc de l’acte inaugural de la 60a Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues de les Borges Blanques, que enguany homenatja totes les persones que han fet possible la fira aquests 60 anys.

El president Aragonès ha explicat que a les Garrigues s’hi fa “un producte d’altíssima qualitat que ens ha de fer omplir d’orgull”, a la vegada que ha alertat que “el que hi ha dins d’una botella d’oli és molt més que un producte de gran qualitat, també és una manera d’entendre la vida, l’esforç de moltíssimes generacions, la capacitat de treballar col·lectivament, a través de les cooperatives, de sumar esforços per modernitzar les explotacions, millorar-ne la comercialització i fer cada vegada un producte millor”, ha explicat. El president de la Generalitat també ha destacat la necessitat de garantir la continuïtat de les explotacions i facilitar el relleu generacional, a través de la ciència i la transferència del coneixement.

Aragonès ha encapçalat l’acte inaugural de la Fira acompanyat de l’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau; del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, i del gerent del Patronat de Fira, Jordi Ribalta. L’acte ha servit per lliurar el Premi Cultura de l’Oli 2023 a l’Escola Agrària de les Borges Blanques, per formar durant més de cinquanta anys els pagesos i ramaders de casa nostra.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha destacat la fira com un certamen que ajuda a fixar gent al territori, a generar oportunitats de futur, i a crear riquesa, progrés i benestar, a les Garrigues, i gràcies a totes les persones que l’han ajudat a créixer, “és avui la millor fira oleícola de Catalunya i una de les més importants a nivell agroalimentari”. Palau ha explicat que la Fira d’enguany “homenatjarà a totes les persones i entitats que ens heu ajudat a fer gran aquesta fira, acompanyant-nos i acceptant les nostres invitacions a compartir aquesta festa de la nostra comarca amb vosaltres; i a tots els equips de Fira, integrants dels patronats i, sobretot, persones expositores, sense les quals hauria estat impossible celebrar aquests 60 anys”, ha dit.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat la Fira de l’Oli i les Garrigues com el referent més potent de l’economia lleidatana i com una “fira de país”. Talarn ha donat a conèixer la vintena d’activitats que organitza la Diputació a l’estand d’Aliments del Territori i Tu, i ha destacat el certamen borgenc, no només per la seva potència econòmica, sinó també com a punt de trobada per poder fer comarca, i per donar identitat a les Garrigues.

Igualment, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha destacat la potència de la Fira, a la vegada que ha volgut alertar de la situació que viu aquest any el camp català, amb una producció escassa per les adversitats meterològiques, per la qual cosa ha demanat suport al govern i ha fet una crida a fer inversions en regadiu que permetin frenar el despoblament rural.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde del consistori borgenc i gerent del Patronat de Fira, Jordi Ribalta, ha detallat les propostes més destacades d’aquesta 60a Fira de l’Oli i les Garrigues, que compta amb una setantena d’actes, entre les quals 44 xoucookings i prop d’un centenar d’expositors d’oli i productes de proximitat repartits en més de 5.800 m2.

Premi Cultura de l’Oli a l’Escola Agrària de les Borges

L’acte inaugural també ha servit per entregar el Premi Cultura de l’Oli 2023 a l’Escola Agrària de les Borges Blanques, per la seva gran tasca de difusió del coneixement al voltant del sector de l’oli d’oliva durant mig segle. El president Aragonès i l’alcaldessa Palau han fet l’entrega dels diplomes i d’una rèplica de la premsa d’oli de les Borges al director de l’Escola Agrària, Ramon Baró, qui ha agraït el reconeixement i ha posat en valor el compromís que té l’escola amb el sector agrari i les persones professionals que en formen part. Baró ha parlat de l’olivera com un cultiu resistent, resilient i adaptat al canvi climàtic, que està acostumat a crisis i sequeres, a la vegada que ha posat de relleu la importància del coneixement a l’hora de parlar de Cultura de l’Oli.