La 28a Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra Catalunya arrenca oficialment amb l’acte inaugural

La 28 edició de la Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra Catalunya de les Borges Blanques ha arrencat oficialment avui divendres al matí amb el seu acte inaugural. Cal recordar que la Fira de l’Oli, que estarà oberta fins diumenge 19 de gener, amplia enguany recinte firal (més de 6.000 metres quadrats) i compta amb mig centenar d’expositors, 32 dels quals són productors d’oli de diferents varietats.

L’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, ha volgut insistir en la seva intervenció durant l’acte inaugural que la Fira de l’Oli s’obre en tots els seus sentits, no sols geogràfic (donant cabuda a olis d’oliva verge extra de diferents indrets i varietats de Catalunya), sinó també per situar les Borges Blanques com a capital de l’oli i referent del sector.

En aquest sentit, Farran ha destacat la necessitat de “desplegar activitats durant tot l’any i mantenir un compromís amb el sector”, recordant que la ciutat compta a partir d’ara amb el nou espai L’Oleoteca (l’antic Bar de Vidre), que el Conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, inaugurarà avui a la tarda.

“L’oli no és sols un producte de consum”, ha dit l’alcalde Josep Farran, “sinó sobretot una manera d’entendre la comarca, culturalment i simbòlicament”.

L’acte inaugural d’aquest matí ha comptat amb la presència de la Directora General de Comerç, Marta Angerri, que ha emfasitzat en el seu parlament que “l’oli d’oliva simbolitza la riquesa, la salut i la tradició del nostre país, però sobretot ha conformat paisatges, ha definit la gastronomia i la vida rural, que és un motor econòmic i social però també patrimoni cultural”.

La inauguració ha servit també per fer entrega del tradicional premi Cultura de l’Oli a Pep Nogué, cuiner, escriptor, divulgador i gastrònom català.

Durant la seva intervenció, Nogué ha volgut fer una clara reivindicació del consum de proximitat per garantir la supervivència de la pagesia. “Cada dia fem política quan anem a comprar”, ha advertit Nogué. “Com volem viure al nostre territori, si després mirem preus sense tenir en compte d’on venen els productes que comprem?”, s’ha preguntat Nogué. “El país, el territori i la història es fan consumint els productes que tenim a casa”, ha conclòs.

L’acte inaugural ha comptat també amb la participació del President de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que ha reivindicat el paper de les fires com a eines per “exhibir tot allò que sabem fer més bé”, però alhora ha afegit que són “un revulsiu de l’economia local i que ens ajuda a configurar la nostra identitat”.

Cal recordar que a la demarcació de Lleida hi ha programades anualment 203 fires (la meitat del conjunt de Catalunya) i la Fira de l’Oli de les Borges Blanques és la primera del calendari.

Per la seva part, el President del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida a la innovació “i a adaptar-nos als nous temps”, però ha avisat que per aconseguir-ho serà imprescindible l’aigua. “La necessitem per avançar”, ha assegurat.

Les primeres hores de la Fira de l’Oli han acollit també una jornada específicament orientada a la gestió del sòl, la millora de la seva fertilitat i conservació a llarg termini, coorganitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP).