L’Ajuntament de les Borges subvenciona la web dels comerços locals i flexibilitza el pagament a la llar d’infants
El Ple ordinari de les Borges Blanques d’aquest dijous, 27 de maig, ha aprovat un seguit de mesures que tenen per objectiu abaratir els costos dels borgencs i les borgenques, en un moment de recuperació després de la davallada econòmica que ha suposat la pandèmia. Entre aquestes mesures, destaquen la subvenció de les pàgines web per als comerços locals, la flexibilització en el pagament de les quotes de la llar d’infants i la regulació dels preus per instal·lar comptadors d’aigua.
El ple municipal ha aprovat inicialment una ordenança reguladora per a la concessió de subvencions per digitalitzar el comerç i la restauració del municipi, per unanimitat de tots els membres del consistori. En concret, s’obrirà una línia d’ajuts per tal que aquelles empreses que encara no han fet salt digital, puguin implantar una pàgina web.
Igualment, també s’ha aprovat en Ple i per unanimitat una modificació de l’ordenança que regula el preu públic de la llar d’infants, i que permetrà, d’ara endavant, fraccionar per trimestres el pagament de la matrícula. Es tracta d’un canvi que serà beneficiós per tal que les famílies usuàries del servei puguin abonar les quotes d’una manera més còmoda, a la vegada que permetrà estalviar diners a aquells qui facin la matrícula més enllà de l’inici de curs, ja que no hauran de pagar íntegrament l’any escolar.
El Ple també ha aprovat una modificació de l’ordenança que regula els preus públics per instal·lar comptadors d’aigua, amb el suport de tots els grups, i que permetrà ajustar els preus als del mercat i suposaran una davallada de costos respecte dels actuals, amb un preu de 197,07 euros per la col·locació d’un comptador, que s’eleven fins als 500,64 euros en cas de requerir una encomesa i una arqueta.
La sessió en què regidors i regidores han pogut triar si hi participaven de manera presencial o telemàtica, també ha servit perquè l’equip de Govern doni compte del període mitjà de pagament a proveïdors, que s’ha situat a 21,56 dies i de l’informe de morositat corresponent al primer trimestre del 2021, sense factures pendents i, per tant, amb un import de zero euros.
Xarxa de Memòria Democràtica i Lluita contra la segregació escolar
El ple ha aprovat per unanimitat la renovació de l’adhesió de l’Ajuntament a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, un conveni que el consistori va signar l’any 2011 per posar en valor, senyalitzar i difondre el patrimoni borgenc de l’Espai Macià i la fossa comuna del cementiri. Un acord que l’Ajuntament ratifica, en haver exhaurit el seu període de vigència, i en què ara també s’inclourà Cal Gineret i l’Itinerari dels bombardeigs a les Borges.
També s’ha donat llum verda, amb el suport de tots els grups, a l’adhesió del consistori borgenc al Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, impulsat per la sindicatura de Greuges i que permetrà, juntament amb l’addenda per al Pla Educatiu d’Entorn, donar facilitats a l’alumnat amb més dificultats.
La sessió també ha servit per retre comptes dels ingressos anuals dels diferents grups municipals; per aprovar un suplement de crèdit al pressupost municipal 2020 per tal d’efectuar el pagament als proveïdors i destinar una partida per a l’skate park, entre altres coses, i amb els vots en contra del grup de Borges per la República; per aprovar per unanimitat la concessió de subvencions directes per participar als Tres Tombs, i també per la decoració de balcons en el marc de la campanya ‘Borges en flor’.
Mocions
En l’àmbit de les mocions, el grup de Borges per la República n’ha presentat quatre. En primer lloc, una proposta per incorporar al consistori un permís de menstruació i climateri en el marc de la jornada laboral d’aquelles dones que així ho requereixin. Una iniciativa que s’ha tirat endavant i que suposarà un permís de fins a 8 hores mensuals, recuperables durant 6 mesos per a les dones, així com el compromís de l’equip de Govern de demanar a la nova conselleria de Feminismes i Igualtat millores en aquest sentit per tal que les hores no hagin de ser recuperables, o almenys una part d’aquestes. A la vegada, s’impulsaran tallers de conscienciació a la població borgenca en general i a les treballadores municipals en particular.
En segon lloc, el grup municipal ha proposat adherir les Borges a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública, una moció que finalment ha estat retirada fins que s’elaborin els informes tècnics pertinents per poder estudiar a fons la viabilitat de la mesura i tirar-la endavant si així ho recomana l’equip tècnic.
La tercera moció de Borges per la República proposava declarar les Borges “ciutat antifeixista i antiracista”, una moció que ha tirat endavant amb el suport de l’equip de Govern i que compromet el conjunt del consistori a crear una comissió per seguir lluitant per eliminar el racisme, la xenofòbia i la discriminació al municipi i a estudiar noves fórmules per denegar l’accés a les Borges a formacions polítiques que incitin a la discriminació.
La darrera de les mocions del grup municipal demanava la creació d’una oficina comarcal d’energia i, en aquest sentit, l’equip de Govern hi ha votat a favor i s’ha compromès a instar el Consell Comarcal a la seva creació, que és l’òrgan competent per fer-ho.