Aquest divendres, 28 d’octubte, s’han reunit, al Centre Civic 1 d’Octubre de la Granadella, els alcaldes i alcaldesses de Flix, Bovera, la Granadella, Bellaguarda, els Torms, Juncosa, la Palma d’Ebre, l’Albagés i el Soleràs i els presidents de les cooperatives de les Garrigues Altes: Bovera, la Granadella, Bellaguarda, els Torms, Juncosa i Flix, juntament amb la Comunitat de Regants Garrigues Sud, la del Segrià Sud i la del Segarra-Garrigues, per presentar un manifest definint el territori que volen enfront els macroprojectes d’energies renovables.

Manifest Garrigues Altes

“Reunits els alcaldes i alcaldesses de Flix, Bovera, La Granadella, Bellaguarda, Els Torms, Juncosa, La Palma d’Ebre, L’Albagés i El Soleràs i els presidents de les cooperatives de les Garrigues Altes: Bovera, La Granadella, Bellaguarda, Els Torms, Juncosa i Flix, juntament amb la Comunitat de Regants Garrigues Sud, la del Segrià Sud i la del Segarra-Garrigues, ontemplen la necessitat de fer públic un manifest amb les següents onsideracions:

  1. Els representants del territori integrants de la zona de reg de les Garrigues Altes som conscients de la necessitat que tenim a Catalunya de substituir combustibles fòssils per fonts d’energies renovables.
  2. Ens mostrem preocupats i preocupades per la implantació de noves plantes d’energia renovables amb alta ocupació de sòl rústic, és per això que creiem que s’ha de desenvolupar de forma ordenada i equitativa a tot el territori català i especialment sent molt curosos en zones, com la nostra, amb un creixent índex de despoblament els últims anys i amb amenaça, més que evident, de seguir amb aquesta tònica.
  3. Davant el desembarcament massiu de macro projectes eòlics i solars als nostres termes municipals, per part de les grans companyies elèctriques especulatives, ens veiem obligats i obligades a fer les següents observacions:
  • No és positiu pel territori l’ocupació de zones de regadiu i potencialment agrícoles, que sustenten l’economia majoritàriament agrària dels nostres pobles.
  • Entenem que és malversació de diners públics inutilitzar aquests terrenys de reg, on l’administració ha invertit quantioses sumes de diner públic al llarg dels anys i per tant una molt mala gestió i previsió d’inversió d’aquests diners.
  • Demanem que els macro parcs que finalment s’acabin desenvolupant aprofitin les zones marginals i contemplin unes compensacions encaminades a enfortir el teixit dels petits empresaris agraris de la zona, que asseguri la vida econòmica i social dels nostres pobles, ja de per si, més que deprimits i despoblats.
  • Estem tots en contra de la concentració de macro parcs a la Catalunya Sud perquè som conscients que això ens porta directament a la desaparició com a pobles i com a territori agrari ja establert, a l’extingir-se en nostre modus vivendi, per tant demanem: Respecte.
  • Creiem fermament que la administració catalana ha de vetllar pels interessos generals del territori al mateix temps que ha d’aplicar fórmules de discriminació positiva al món rural, per tant pensem que ha d’ajudar als pagesos i pageses a poder conrear les seves terres i alhora desenvolupar el mosaic agrari, tan necessari per a evitar la propagació dels incendis que malauradament estem patint, any rere any.
  • Tenim la necessitat de crear un fons d’assessorament jurídic per defensar els nostres interessos davant les grans empreses especuladores que volen instaurar aquests macro parcs, pensant tan sols en la seva rendibilitat pròpia.
  • Des de fa anys que s’està treballant intensament en el turisme rural, en el nostre cas especialment en l’olio turisme, un turisme que fica en relleu la feina de la comunitat pagesa i que fica en valor l’oli, un dels productes per excel·lència del nostre país, Catalunya. El turisme rural és un model altament necessari, proper a la terra, a la natura, als espais agraris. La massificació de macro parcs és una amenaça que provocarà la retrocessió en el camí avançat fins aleshores. I ho hem d’evitar per la supervivència de la nostra comarca.

És per això que instem a planificar, ordenar i regular la ocupació de sòl agrari enfront als macro projectes i preservar el teixit empresarial que hi ha actualment en el nostre territori.”