L’entitat guanyadora del premi, valorat en 3.000 euros més una oferta formativa i d’acompanyament per a la constitució de la cooperativa, ha estat Mangrana Cultura Contemporània, un projecte editorial d’una revista de periodicitat trimestral especialitzada en cultura contemporània, d’abast territorial català, i que vol ser una plataforma de difusió dels seus artistes. Impulsada per Laia Pulido, Josep Pulido i Gerard Martínez, el projecte té la visió de ser i crear cultura contemporània de manera col·laborativa, i la voluntat de constituir-se en cooperativa de treball associat sense ànim de lucre, per tal de dirigir-se a les persones, tant en l’àmbit de l’organització com en el de l’activitat. “Mangrana neix des de l’art i per a l’art, però també tenint en compte els valors de l’economia social i solidària en què les persones i el nostre entorn esdevenen el centre, no el lucre”, va reivindicar Laia Pulido.

El premi té per objecte el reconeixement i suport a la creació d’una nova iniciativa cooperativista a Ponent, que intenti donar resposta a alguns dels reptes socials i mediambientals del territori com poden ser projectes de producció, distribució o consum agroecològic; dinamització del comerç local; inclusió social, de persones amb situació de vulnerabilitats; fixació de la població al medi rural; dinamització del sector cultural i artístic; defensa de la igualtat de gènere o reconeixement de les diversitats d’origen, culturals, etc.; mobilitat i/o logística sostenible; entre d’altres. 

En aquesta segona edició del Premi L’OESST es van presentar un total de 4 entitats, de les quals el Jurat també va decidir premiar amb un accèssit, que consta d’un ajut econòmic de 1.500 euros, al projecte La Maleta Creativa per la qualitat del seu projecte. La Maleta Creativa és un espai obert, col·laboratiu i multifuncional dirigit tant a aficionats com a professionals amb un marcat perfil creatiu i artístic. L’espai tindrà un funcionament similar a un FabLab, on les persones usuàries abonen una quota per tenir accés al catàleg d’eines i dels materials disponibles per al seu ús. Segons els seus impulsors, Maria Vilà i Alex Fernandez, “té com a propòsit la creació d’un espai segur al voltant del qual formar una comunitat creativa, oberta, col·laborativa i sostenible, amb la visió d’esdevenir un motor cultural i educatiu de la ciutat de Lleida, i contribuir a la transició ecològica des de la cultura i l’emprenedoria”. 

El Premi L’OESST d’aquest any es va dedicar en memòria de Mn. Joan Llort i Badies, impulsor del cooperativisme a les Garrigues i fundador de la Cooperativa John fil.

El jurat del premi, que va posar de manifest la dificultat d’enguany a l’hora d’escollir projecte guanyador, el formaven representants de les entitats agrupades de l’Ateneu: L’Olivera, Associació Alba, Tres Cadires, Les Obagues, Quàlia, John-Fil i El Risell; i representants de la Federació de Cooperatives de Treball, la XES, la Federació de Cooperatives Agràries i la Coordinadora d’ONG i Moviments Solidaris.

Categoria: Cultura