Avui fa un any que el Sindicat de Tarrés va engegar la seva nova etapa de la mà de l’aranès Òscar Balsells. Després de divuit mesos tancat, aquest espai ha estat l’escenari d’una àmplia gamma d’activitats culturals, socials i esportives. L’equipament, que disposa de restaurant, cafeteria, quatre apartaments de lloguer turístic, sala polivalent, agrobotiga, biblioteca, sala de jocs i merceria, s’ha convertit en un espai de dinamització cultural, econòmica i gastronòmica amb activitat continuada.
A més, aquest any s’ha creat la marca “Camins de Pedra”, un projecte que ha estat un revulsiu per a la petita població de les Garrigues.
Conferències, exposicions, concerts…
Durant aquest primer any, el Sindicat –al costat de l’Ajuntament de Tarrés–, ha organitzat nombroses activitats sota el paraigua “Tarrés Cultura”, amb conferències d’actualitat i ponents de renom com Paco Boya, secretari general per al Repte Demogràfic del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que va exposar alguns dels projectes en els quals s’està treballant per evitar el despoblament dels petits nuclis. També, el meteoròleg Francesc Mauri, va parlar del canvi climàtic i de tot el que està al nostre abast per evitar-lo; o la conferència dels pilots lleidatans del Dakar, Isidre Esteve, Jaume Betriu i Eduard Pons, que van explicar experiències i anècdotes de la cursa.
Dins de l’apartat d’exposicions, unes 1.600 persones han passat pel Sindicat per contemplar l’obra dels artistes Josep Maria Cazares, Eugènia González, Olga Montoliu i Íngrid Tost, amb mostres d’art contemporani de pintura i escultura. Així mateix, a la sala polivalent també s’hi han desenvolupat concerts, presentacions de llibres i cursos formatius, amb un bon balanç de participació.
D’altra banda, en aquest primer any, més de 3.500 persones han pogut degustar el Bufet Garriguenc al Sindicat, una fórmula que potencia la gastronomia de la comarca i promociona els productes de proximitat com l’oli de les Garrigues, els vins de DO Costers del Segre o els plats tipics de la zona. Destacar l’extens bufet d’olis que ofereix, amb 15 marques diferents d’oli verge extra de les Garrigues.
A nivell socio-econòmic cal dir que s’han creat quatre llocs de feina establesdurant tot l’any i s’han establert aliances amb productors del territori, procurant donar-los màxima visibilitat.
“Camins de Pedra”, una iniciativa transversal
Durant el primer any de singladura, Òscar Balsells, sempre de la mà de l’Ajuntament, ha llençat l’ambiciós projecte transversal, complementari i integral “Camins de Pedra”, que ofereix rutes de senderisme i BTT que permeten als visitants explorar la bellesa natural de la zona, mentre se submergeixen en la seva rica història i patrimoni. Els aficionats també poden combinar l’esport amb la gastronomia de la zona i l’estada als diferents establiments turístics de la població.
Així, s’ha creat el Centre de Senderisme, amb seu al Sindicat, que té 4 circuits nous de 3 a 10 km de longitud (que se sumen als dos existents: ‘Forn de Calç’ i ‘Aigua al Secà’) de diferent dificultat i diversos circuits de trail running. També s’ha posat en marxa l’Espai Ciclisme, que ofereix un circuit d’enduro de 27 km que va enllaçant diverses trialeres, la majoria de baixa dificultat. Es pot gaudir d’una oferta de 14 single tracks –alguns de més de 2 km de longitud–, dels quals 4 són de pistes verdes, 4 de blaves, 4 de vermelles i 2 de pistes negres. Inclou un circuit de debutants. Així mateix, s’ofereix una via ciclista de 8 km i dos circuits gravel. Totes les rutes estan convenientment senyalitzades amb un total de 345 plaques.
En un futur, està previst que “Camins de Pedra” formi part de la marca Valls de Pedra (amb la complicitat dels ajuntaments de Fulleda, l’Espluga Calba i Vinaixa).
Coincidint amb el primer aniversari de la nova etapa del Sindicat, s’ha portat a terme el llançament de la pàgina web www.caminsdepedra.com, un punt de trobada virtual amb tota la informació sobre el Sindicat, l’Espai Ciclisme, el Centre de Senderisme i d’altres rutes d’interès d’arreu de la geografia.
Model exportable
En els darrers mesos, Òscar Balsells ha participat en diverses conferències en poblacions com Planoles (Ripollès), Argençola (l’Anoia), Arbeca o Bovera, on ha explicat el projecte “Camins de Pedra”, un model exportable sobretot a petits municipis on el despoblament és una amenaça real.
Projectes de futur
En l’àmbit esportiu, dins del projecte “Camins de Pedra”, el gestor del Sindicat està preparant dos Circuits d’Orientació: un d’uns 3 km per a debutants –especialment adreçat a famílies– i un altre d’uns 8 km per als experts, que discorrerà pels municipis de Vinaixa i Tarrés.
Així mateix, Balsells està dissenyant un circuit a Tarrés accessible per a persones amb discapacitat funcional i deficients visuals, perquè aquests col·lectius puguin visitar, en una primera fase, un forn de calç i una cabana de volta, un projecte que només podrà desenvolupar amb la implicació de l’Administració.