El vicepresident Ferran Accensi i el tinent d’alcalde regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Arbeca, Francesc Roset, han presentat aquest dimarts la 39a Fira de Santa Caterina d’Arbeca i 19a Fira de l’Oliva Arbequina, que se celebrarà entre els dies 25 i 27 de novembre.

Roset ha explicat que “enguany ho hem volgut enfocar des d’una vessant diferent. Des de l’entorn del cultiu de l’oliva arbequina tenim dos greus problemes que cal afrontar, com són el canvi climàtic, que ja tenim aquí, a les nostres terres i als nostres cultius, i el despoblament, amb la falta de relleu generacional. Es tracta de buscar la manera de fer cultius més sostenibles, dins de les nostres possibilitats”.

Accensi ha destacat el gran nombre d’activitats que es faran durant la fira, com ara el mercat amb més de 50 expositors, que es podrà gaudir la jornada de diumenge, així com els tasts d’oli dels productors locals.

Entre les activitats programades durant el certamen firal, destaca el tercer Simposi de l’Oliva Arbequina, que tindrà lloc el dia 26 a la Sala l’Abadia, i que començarà amb una taula rodona sobre entorn social i despoblament, que reunirà Nora Maristany, del Projecte Horizon 2020 Ruralization; Dolors Català, representant de l’Associació de Dones Rurals; Damià Sánchez, del Projecte La Trenca, a Bovera, i Oriol Anson, secretari d’Agenda Rural de la Generalitat.

Després d’una pausa, es reprendrà amb una altra taula rodona sobre canvi climàtic i entorn natural, amb la participació, entre d’altres, del meteoròleg Francesc Mauri; seguirà amb la conferència sobre el pinyol més antic de la Plana de Lleida, a càrrec de Natàlia Alonso, i la presentació de la revista comarcal ‘Som Rurals’, a càrrec dels periodistes Albert González i Francesc Florensa.

També s’han previst representacions teatrals, activitats esportives, visites guiades al Castell d’Arbeca i al casc antic, tasts d’olis, portes obertes a la Cooperativa, jornades tècniques, dinar de fira, esmorzar i berenar popular, exposicions, concurs de menjar olives arberquines, el concert de versions Band the Cool i DJ Gabri Gómez, la nit de dissabte, o el concert de Joan Reig, que clourà les activitats programades, entre d’altres.

Hi haurà activitats en diferents indrets, com espais de l’Abadia, pista poliesportiva, Cooperativa, Espai Martinell, el Molí de l’Argilés, l’Oleoteca Raig d’Arbeca, la sala república o la Sala Centro.

Roset també ha explicat que l’oli incrementarà el preu enguany degut al gran descens de producció que considera que és del 70%, amb la qual cosa el preu fixat per garrafa de 5 litres serà de 28€, tres euros més que el preu que es va pagar la passada campanya.

Categoria: Cultura