La Fira de l’Oli “La Primera Premsada. Oli, salut i gastronomia” de la Granadella ha tancat aquest diumenge, 2 de novembre, la seva 11a edició amb una gran afluència de visitants i un excel·lent ritme de vendes, consolidant-se com una de les cites més esperades de la temporada i marcant l’inici de la nova collita d’olives.

El president de la Cooperativa La Granadella, Ramon Barrull, ha valorat molt positivament el desenvolupament de la fira i ha destacat “la bona acollida del públic i la fidelitat dels visitants, que any rere any venen a tastar el primer oli de la campanya”. Segons Barrull, “la conferència d’ahir ens va permetre conèixer els beneficis de l’oli d’oliva verge extra en la salut a través d’un referent internacional com el doctor Eduard Escrich, mentre que avui la jornada ha estat més centrada en activitats per a tots els públics, amb la tradicional fira de productes de proximitat, la caminada, l’esmorzar i les visites als molins”.

Pel que fa a l’oli de collita avançada, Barrull ha anunciat que durant el cap de setmana s’han venut més de 12.000 litres d’oli verd del raig Degustus, fet que “demostra la bona rebuda d’aquest producte entre els consumidors, que ja l’esperaven”.

La jornada d’avui ha començat amb la 8a caminada “Entre oliveres”, organitzada pel Club Excursionista Garrigues Altes, i un esmorzar de brasa amb oli nou verd. Al llarg del matí, l’ambient festiu s’ha completat amb la fira de productes de proximitat, tallers artesanals i visites guiades tant al Museu de l’Oli de Catalunya, que conserva maquinària original de 1920, com al molí nou de la Cooperativa. El vermut musical amb el grup D’Acords ha posat el punt final a la celebració.

Dissabte, la jornada va estar marcada per la cloenda dels actes de commemoració dels 10 anys del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya, amb la presentació del llibre de receptes tradicionals “Receptes amb memòria” i un showcooking a càrrec de la cuinera Maria Nicolau. A la tarda, la jornada tècnica “L’oli d’oliva verge extra a la dieta: nutrició i salut” va posar el focus en els beneficis d’aquest producte en una alimentació equilibrada, amb la participació del doctor Eduard Escrich, que va apadrinar l’oli verd del raig de la nova collita. L’acte també va comptar amb la presentació de l’oli per part de la cap del Panell de Tast Oficial d’Olis de Catalunya, Àngels Calvo, i amb l’entrega del premi “Primera Premsada” al xef Xavier Benet, de l’Hostal Benet, per la seva trajectòria professional.

Un any més, la Fira de l’Oli “La Primera Premsada. Oli, salut i gastronomia” reafirma el seu paper com a punt de trobada imprescindible per al sector i com una de les fires de referència de la cultura de l’oli a les Garrigues i a tot el país.