El diputat Eloi Bergós i la tinenta d’alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, han participat aquest dilluns en la presentació dels actes del ‘Desclavament i Processó de l’encontre’, que se celebraran el Divendres Sant i el Diumenge de Resurrecció, respectivament, a la Granadella.
Segons ha explicat Elena Llauradó, “el Desclavament és un ritual únic i emblemàtic a Catalunya, que està datat de l’any 1787”. Gràcies al fet que el Sant Crist té els braços articulats, l’efecte del davallament es fa més real. Se celebrarà el dia 7 d’abril, a les 22.00 hores, juntament amb la Processó del Silenci. “Donada la concurrència que té l’acte del desclavament, projectarem a la façana de l’església –com ja hem estat fent els darrers anys– els actes de l’interior perquè tothom els pugui seguir”, ha afegit.
La processó de l’Encontre, de la seva banda, simbolitza el retrobament de Jesús amb la seva mare, Maria, i és únic a la demarcació de Lleida. Se celebra el Diumenge de Resurrecció (9 d’abril, a les 13.00 hores).
Ambdós són els actes centrals de les celebracions de la Setmana Santa a la Granadella, que es complementen amb la Processó de Rams (2 d’abril, a les 13.00 hores); Missa del Sant Sopar (7 d’abril, a les 19.00 hores), el Calvari (7 d’abril, a les 12.00 hores), l’Ofici de la Passió (7 d’abril, a les 16.00 hores); l’encesa de foc amb la representació romana i entrada a l’església, previ al Desclavament.
Els actes de Setmana Santa finalitzen el Diumenge de Pasqua amb la Processó de l’Encontre, que es fa al migdia i després de la Missa Major, i en la qual es representa el retrobament entre la Mare de Déu i Jesucrist. Tal com ha destacat Eloi Bergós, “aquestes activitats úniques de la Granadella, amb aquesta casuística tan concreta del desclavament, sorprenen per la seva autenticitat”.
Tant el Desclavament com la Processió de l’Encontre estan declarats Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
L’Ajuntament de la Granadella espera que un miler de visitants vegin algun dels dos actes més carismàtics de la Setmana Santa, recuperant xifres prepandèmiques.