El passat dimecres, 11 de gener, es va posar en marxa el procés de restauració del canó de l’emblemàtic monument dedicat a l’Agustina d’Aragó, amb l’arribada d’un camió grua per carregar aquest element de l’escultura i transportar-lo.

La restauració del canó durarà aproximadament dos mesos. Durant aquest temps serà sotmès a diferents actuacions que serviran per millorar i restaurar, d’una manera integral, tota la peça.

S’actuarà tant sobre les parts de fusta com de metall (polir, lluir i aplicar un tractament especial antioxidació al canó; reforç dels ancoratges. Restauració dels elements de fusta aprofitables i substitució dels elements deteriorats o insalvables per altres de fustes nobles (roure). Aplicació a la fusta de diferents tractaments antiacars i vernissos).

La rehabilitació d’aquest canó estava prevista i pressupostada per part de l’ajuntament des de de fa 8 mesos; no obstant això, la manca de personal que va partir el servei d’intervenció del Consell Comarcal de les Garrigues durant alguns mesos –ara ja solucionada- va provocar el retard en la seva execució, així com d’altres actuacions programades com la posada en marxa de les obres de construcció de la nova Casa de la Vila.

El monument a “l’Agustina”, que amb el pas dels anys ha esdevingut un dels signes de identitat de la localitat, es va instal·lar amb motiu de la celebració del 200 aniversari del naixement de l’Agustina Raimunda Maria Saragossa Domènech (1786-1986), filla de Pere Joan Saragossa Labastida i Raimunda Domènech Gassull, naturals de Fulleda i on van contraure matrimoni al
1772.

Categoria: Cultura