La demarcació de Lleida participarà a la 7a edició de Benvinguts a Pagès La Festa el primer cap de setmana d’octubre. Els dies 1 i 2 d’octubre el territori s’apunta a la gran festa de la pagesia catalana amb una oferta pròpia de 36 explotacions agroalimentàries, prop de 40 restaurants de proximitat, 23 allotjaments rurals i una vintena d’activitats complementàries a les comarques lleidatanes. El cap de setmana de portes obertes i visites gratuïtes als pagesos i pageses de Catalunya s’ha presentat aquest matí a Lleida, a la seu dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Els dies 1 i 2 d’octubre la ciutadania tindrà una nova oportunitat per conèixer en primera persona l’origen d’allò que mengem cada dia i descobrir els processos d’elaboració dels productes de temporada i proximitat en una edició que manté la reserva prèvia a través de la pàgina web benvingutsapages.cat per fer més àgil la reserva de les visites gratuïtes. El projecte convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als pagesos i pageses en una oportunitat per fidelitzar nous clients. A través de les visites s’estableix una relació que permetrà a la ciutadania apropar-se a tot un món, que tot i ser fonamental, cada cop li queda més llunyà. Poder conèixer l’origen dels aliments facilita una millor alimentació i, de retruc, suposa millorar la nostra salut.

Una oferta àmplia

A la demarcació de Lleida el públic que participi a Benvinguts a Pagès La Festa tindrà al seu abast una àmplia oferta d’activitats divulgatives. La ciutadania podrà conèixer la feina d’una petita explotació dedicada a la recuperació del safrà al Pallars Jussà, acompanyar una jove parella de productors del Segrià que posen en valor la feina dels pagesos i pageses a través del projecte nascut en el marc de la pandèmia La Cistella de Ponent i viure en primera persona l’elaboració de l’oli a través de les petites empreses de la comarca de les Garrigues, entre d’altres atractius. L’oferta es complementarà amb la participació d’un total de 39 restaurants que han estat proposats pels mateixos productors i productores del projecte i la participació de 23 allotjaments rurals que oferiran estades especials durant el primer cap de setmana d’octubre.

Proximitat i arrelament al territori

El director del Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Lleida, Ferran de Noguera, ha explicat que “el projecte encaixa molt bé amb la voluntat del Govern de la Generalitat com són l’alimentació i la salut de les persones, reforçar la venda de proximitat, la sostenibilitat ambiental i, en definitiva, la promoció del sector agroalimentari i la seva diversitat de productes i posar en valor els atractius turístics del territori”. Per la seva part, la vicepresidenta del Patronat de Turisme Terres de Lleida, Rosa Pujol, ha apuntat que “esperem amb il·lusió la gran festa de la pagesia catalana. A Lleida som pagesos i l’agricultura és el nostre tresor, un tresor que cal protegir i dignificar i Benvinguts a Pagès és una experiència extraordinària que ens permet fer-ho”. El director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent ha reconegut que Benvinguts a Pagès “permet fer difusió del model de turisme sostenible que volem per al nostre país a partir d’un model desestacionalitzat, desconcentrat, diversificat i que generi una major despesa i més distribuïda pel territori”.

Els pagesos i pageses també han tingut protagonisme en el marc de la presentació davant els mitjans de comunicació. Des de la Granja Pifarré, en Carles Pijoan ha explicat que “la festa és una magnífica oportunitat per ensenyar com treballem i el nostre dia a dia, durant dos dies en què al gent respon i ens compra producte”. La Gemma i el Jordi, de Pla Oví, a La Noguera, han reconegut que “no és fàcil ensenyar les pastures i com alimentem les ovelles i el primer cap de setmana d’octubre ens ajuda a obrir-nos al gran públic”.

Més rutes aquest any

Una de les novetats d’aquesta edició de Benvinguts a Pagès La Festa és l’ampliació del nombre de rutes d’un dia o bé de cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni i que es posen a disposició de la ciutadania per fer més fàcil les visites coincidint amb el primer cap de setmana d’octubre. A la demarcació de Lleida s’han preparat les rutes Productes i paisatges de muntanya als PirineusL’oleoturisme de les Garrigues i El SegriàLes propostes delicioses del Segrià i La Noguera i Les varietats locals de l’Urgell i La Segarra. Les experiències proposen les visites a les explotacions participants, poder conèixer la història i el patrimoni natural del seu entorn, allotjar-se a establiments rurals i degustar els productes de quilòmetre zero als restaurants recomanats pels mateixos productors i productores. Els detalls dels itineraris també es poden consultar a través de la pàgina web benvingutsapages.cat

La pàgina web, eina de reserves

Les visites de Benvinguts a Pagès La Festa ja es poden reservar de manera gratuïta a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que permet planificar i seleccionar de manera còmoda quina explotació visitar a través d’un mapa o bé es pot fer la cerca per tipus de producte. Fins ara, a través de la pàgina web prop d’un miler de persones ja han fet la seva reserva gratuïta.

Categoria: Cultura