La Federació ALLEM presenta el projecte Som Rurals, Som de Muntanya (SR-SdM) a les Garrigues, en concret a la Floresta, de la mà d’Associació TALMA que és una de les set entitats executants del projecte.
Aquest acte ha estat el primer i, per tant, dona el tret de sortida a tot un seguit de presentacions del projecte als diferents territoris on es desenvoluparà. D’acord amb la filosofia del projecte, la presentació s’ha ubicat en un espai comunitari de la Floresta, un municipi rural de menys de 150 habitants que representa la realitat del 80% dels pobles de les Garrigues.
SR-SdM pretén treballar, des de la innovació, el procés de transformació dels suports socials per a persones amb situació de vulnerabilitat, per discapacitat, problemes de salut mental i altres causes d’exclusió social, que veuen agreujada la seva situació per l’aïllament de viure en territoris rurals o de muntanya.
Durant els últims anys, les entitats d’ALLEM han detectat un increment de les situacions d’aïllament i soledat en persones amb discapacitat de territoris rurals i de muntanya de la província de Lleida. Per aquest motiu, el projecte pretén evidenciar la desigualtat i discriminació que provoquen les mancances citades per les persones que les pateixen i desplegar un suport social de proximitat per un grup orientatiu d’entre 36 i 40 persones que es troben en aquesta situació.
Concretament, a TALMA i a les Garrigues, s’identifica que una de les necessitats més flagrants i urgents és millorar la xarxa de transports, oferir més hores del centre sanitari obert, més activitats d’oci i temps lliure i personal qualificat. A més a més, poder facilitar l’accés als centres de dia, als clubs socials i obrir punts de trobada a la comunitat són els principals reptes de futur al territori per tal que les persones puguin reunir-se i fer activitats d’oci i temps lliure.
SR-SdM es realitzarà basant-se en experiències desplegades en altres territoris similars espanyols, dels Pirineus i del Sud de França. També des de les experiències de desplegament de serveis d’atenció domiciliària i suports a la llar, així com de les figures d’assistent personal i assistent legal en aquests territoris. També utilitzant la metodologia d’Atenció Centrada en la Persona i el reball comunitari.
SR-SdM té previst una duració de tres anys (2023-2025) i compta amb el finançament de Fons Europeus Next Generation el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.