Arbeca ha inaugurat aquest diumenge, 12 de juny, un tram de via verda seguint el recorregut del Canal d’Urgell amb el propòsit de recuperar la banqueta arbrada del Canal, al seu pas per la localitat. Es tracta d’una via verda que uneix la vila amb la Fortalesa dels Vilars seguint el recorregut del Canal.

El tram que s’ha recuperat comença a l’antiga casilla situada al davant de l’Avinguda del Canal i arriba a la casilla de Vilars. Per a fer-ho possible l’Ajuntament d’Arbeca hi ha destinat fons propis per a dur a terme la seva plantació i manteniment, en tres hiverns en jornades de participació ciutadana s’han plantat 354 arbres, dels quals 95 son roures, 131 freixes de fulla petita i 128 lledoners.

Una part rellevant d’aquest tram de via verda és la recuperació de les passarel·les que antigament hi havia al davant de les dues casilles, recuperació que ha estat possible gràcies a la cessió en precari que ha efectuat l’Ajuntament de Lleida d’una passarel·la mòbil de vianants del parc de la canalització del riu Segre que estava en desús i s’ha aprofitat per a fer les noves passarel·les que uniran els marges del canal d’Urgell.

Aquesta via verda ha estat possible gràcies a la col·laboració i suport dels Canals d’Urgell que a la darrera plantada ha aportat 80 lledoners.

La via verda més llarga d’Europa al voltant dels Canals d’Urgell

A l’acte d’inauguració hi ha assistit el president de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, que ha felicitat el municipi per fer possible el projecte així com a les administracions que hi han col·laborat. “Esperem que aquesta actuació sigui un mirall per a la resta del territori i entre tots puguem anar desplegant aquesta infraestructura verda de 325 quilòmetres al voltant dels Canals d’Urgell en els propers anys, juntament amb la modernització de la nostra zona regable” ha puntualitzat, en referència al projecte mediambiental paral·lel a la modernització del Canal d’Urgell i que preveu la via verda més llarga d’Europa.

Aquest any es commemora el 160 aniversari del reg de la primera finca del Canal d’Urgell. En aquest marc temporal un dels projectes estratègics de país és la modernització dels Canals d’Urgell. El Canal d’Urgell fou construït ara fa 160 anys, rega 75.000 hectàrees, subministra a més de 300 indústries agroalimentàries, a més de 1.860 granges, més de 120 poblacions i 500 masies aïllades.

La infraestructura hidràulica més important de Catalunya es troba en ple procés de modernització. Del reg a manta actual es passarà a un regadiu intel·ligent, que permetrà regar des del mòbil. Una revolució de l’aigua però també de l’economia que convertirà les terres de Lleida en el rebost de Catalunya. En un context de creixement de la població i de falta d’aigua, un regadiu més eficient permetrà crear més varietat de cultius i fer-los més rentables. A la vegada és el context ideal per la creació de noves indústries, més llocs de treball i en definitiva, una oportunitat per frenar el despoblament.

Una segona revolució de l’aigua que ha de frenar el despoblament rural

Respectar l’arbrat i recuperar les antigues casetes dels canalers, les persones que vetllaven per l’aigua des de l’inici de la construcció de la infraestructura són alguns dels detalls del projecte. Es tracta d’un projecte transformador dels usos de l’aigua, del paisatge, però també ho vol ser de l’economia de la zona, ja que permetrà fomentar el turisme sostenible, així com models de negoci basats en l’economia verda.

Categoria: Societat