El santuari de la Bovera, al terme municipal de Guimerà (Vall del Corb), va acollir la primera trobada de la recentment creada Xarxa d’Olivicultors-Oleïcultors de Catalunya (XOOC).

La finalitat principal d’aquesta entitat és crear i vertebrar un espai de cooperació entre productors d’oli d’oliva verge extra i d’alt valor afegit que ajudi a potenciar i difondre aquest producte i contribueixi a la consolidació dels projectes dels membres participants. Actualment hi formen part empreses de les Garrigues, l’Urgell, el Pallars i el Baix Ebre, tot i que està prevista la incorporació de nous membres de diversos punts de la geografia catalana.

Aquesta ha estat la primera presentació en públic de la iniciativa, que compta amb el suport de l’Associació Leader de Ponent, i va servir d’espai de reflexió al voltant dels olis d’alta qualitat. La jornada va incloure una explicació per part dels membres de la Junta i un debat on van intervenir diversos experts en la temàtica: el periodista i director de la revista Arrels, Josep Sucarrats, va conduir la reflexió juntament amb als els investigadors de l’IRTA de Mas Bové, Agustí Romero i Antònia Ninot, la directora de l’Associació Leader Ponent, Teresa Fuentes i el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Torrebesses, Màrio Urrea. Tots quatre, així com diferents membres del públic assistent, van insistir en la necessitat de crear aquests espais de col·laboració empresarial per a tal de treballar per la comunicació i difusió d’aquests olis amb una component d’alta qualitat, com a possibles vertebradors del món rural i un desenvolupament local equilibrat i sostenible.

Durant la jornada, es va llegir el “Manifest per una olivicultura lligada al territori”, que inspira l’acció de l’entitat i al qual s’hauran d’adherir els socis.

Categoria: Societat
Etiquetes: ,