Des de l’Associació Talma defensen la necessitat que tenen les persones amb diverses necessitats de suport a fer sortides terapèutiques mentre duri l’estat d’alerta i el confinament general de tota la població. Aquesta mesura és important per preservar la salut i el benestar d’aquestes persones (amb discapacitat intel·lectual, trastorns de conducta o fins i tot nens amb TEA) i també de les persones que conviuen amb elles.

A Talma, un dels recursos que ha fet ús d’aquesta mesura excepcional ha estat el CRAE Les Garrigues. Lídia Acosta, directora del Centre, explica que seguint les directrius d’Infància, “hem realitzat diverses sortides terapèutiques de tres persones acompanyades d’un educador per zones poc transitades i respectant les mesures de seguretat”. Acosta ha afirmat que pels infants i adolescents del CRAE, “aquestes sortides trenquen la rutina i els permet agafar aire fresc”.

Pel que fa a les llars de persones amb discapacitat de Talma, on ja s’han confirmat 9 casos positius de Coronavirus de persones usuàries, també poden fer us d’aquesta mesura terapèutica. Marina Solé, directora d’Habitatge, explica que a causa de la situació complexa a les llars “hem pres la decisió que, de moment, no farem ús d’aquestes sortides terapèutiques per evitar més situacions de risc”. Els casos positius de COVID-19 a l’entitat no només han afectat a les persones usuàries, també hi ha professionals de baixa. Per això, Solé explica que “no és fàcil gestionar aquestes sortides quan tenim dificultats per gestionar els torns de professionals a les llars, esperem que d’aquí a una setmana puguem planificar-les”.

El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) de les Garrigues és un altre recurs gestionat per Talma que reivindica la necessitat de fer ús de les sortides terapèutiques en infants amb discapacitat intel·lectual o amb un trastorn d’espectre autista. Com és lògic, durant
aquests dies, el CDIAP les Garrigues està tancant i no realitza sessions terapèutiques, però segons la directora del Centre, Roser Culleré, “s’ha aconsellat a les famílies amb infants amb discapacitat o TEA que facin ús d’aquestes sortides terapèutiques per evitar factors de risc psicològic i se’ls ha proporcionat un document que ho certifica”.

Això sí, totes les sortides terapèutiques han de fer-se sota unes mesures de protecció marcades pel Departament de Salut de la Generalitat com l’ús de la mascareta, guants i la distància de seguretat entre les persones que ens puguem trobar pel carrer. D’altra banda, cal que les persones vagin documentades i amb el certificat acreditatiu de la necessitat de sortir.

Fins a l’actualitat, Talma ha confirmat un total de 14 casos positius de Coronavirus (entre persones usuàries i professionals). Malgrat tot, l’entitat va decretar el tancament de tots els serveis no residencials (serveis diürns, àrea de formació, club social, CDIAP, i escola) com a mesura de contenció el dia 13 de març. L’activitat, durant aquests dies, es troba als habitatges
(llars i CRAE) on hi ha 63 persones que segueixen el confinament decretat per les autoritats públiques a tota la població. En aquestes llars s’ha prohibit qualsevol visita externa i s’estan extremant les mesures de prevenció i higiene per tal de preservar la seguretat i la protecció de totes les persones que en formen part, també dels professionals.