L’Associació TALMA aposta pels suports adreçats a la cura de la salut mental entre les persones joves a través del Club Social Jove, que treballa a partir d’activitats individuals o grupals d’oci i lleure entre joves de 16 a 35 anys. 

Es tracta d’una adaptació del suport de Club Social per a persones adultes, que l’entitat ofereix des de fa gairebé 15 anys, però amb un enfoc totalment diferent atès que el col·lectiu de persones beneficiàries tenen uns interessos i unes inquietuds pròpies de l’edat jove. Núria Capell, educadora social dels suports de salut mental de l’Associació TALMA explica que “hi ha una evidència social que justifica la necessitat d’atendre la salut mental del col·lectiu jove d’una forma específica i és que el suïcidi és la primera causa de mort no natural entre les persones de 15 a 34 anys” i per això “aquest nou suport especialitzat es suma als recursos sanitaris i socials existents i promou la vinculació de la població jove cap aquests serveis, per tal d’oferir aquesta atenció integral i comunitària”. Per tant, el Club Social Jove és una resposta integradora, comunitària i centrada en els interessos reals del col·lectiu jove per evitat l’abandonament de la cura del seu trastorn mental.

Amb la consolidació d’aquest suport de salut mental, l’Associació TALMA també dóna resposta al compromís social de l’entitat amb els col·lectius en situació d’exclusió social del territori que ja formen part d’altres suports de l’organització. Laura Pifarré, coordinadora dels suports de salut mental de l’Associació TALMA explica que “l’entitat escolta les persones del territori i dóna resposta als reptes socials” com per exemple, “la realitat dels joves que viuen al CRAE Les Garrigues o bé els i les joves que participen als programes formatius que s’ofereixen des de l’Apunt, la nostra àrea de projectes d’inserció laboral”. Pifarré afirma que “des d’aquests suports s’ha posat de manifest la necessitat de treballar mancances de motivació pels estudis, les relacions socials poc satisfactòries, l’ús incontrolat de substàncies, estils de vida inestables i, fins i tot, conductes auto lesives i escassa cura i estima de si mateixes”.

La metodologia d’atenció d’aquest nou suport es fonamenta en 3 grans pilars. El primer, el caràcter preventiu del suport ja que, gràcies a l’ajustament de l’atenció a les preferències del col·lectiu jove, s’intenta prevenir un empitjorament de la salut mental i benestar en edat adulta. El segon pilar és la perspectiva descentralitzada que significa fer ús d’espais comunitaris i treballar en xarxa amb altres organitzacions del territori per tal de fomentar la vida en comunitat i l’autogestió de l’oci per part dels i les mateixes joves. El tercer pilar és la ruptura amb les lògiques assistencials que generen dependència i fomenten una atenció continuada. El Club Social Jove té com a finalitat l’autonomia personal i la retirada del projecte com a èxit personal de cada jove.

El Club Social Jove de TALMA es consolida després d’una implementació pilot iniciada al març del 2023 i que ha comptat, durant aquest any i mig de funcionament, amb un equip professional de 2 persones, 11 persones joves vinculades, s’han promogut 13 activitats d’oci en grup i s’han destinat més de 160 hores en atenció individualitzada i col·lectiva. D’altra banda, el projecte ha rebut el finançament de la Fundació La Caixa durant dos anys consecutius, gràcies al seu programa de Projectes Socials per iniciatives adreçades a persones en situació de vulnerabilitat per impulsar la inclusió social i la igualtat d’oportunitats.

La voluntat de l’Associació TALMA és consolidar aquest suport a través de la vinculació de més persones joves gràcies a la campanya de difusió prevista per aquest últim semestre de 2024. Segons Laura Soria, tècnica del Club Social Jove, “volem fer vincle amb jovent que vingui al club de forma activa i voluntària i això només s’aconsegueix amb un treball continu de sensibilització per trencar l’estigma social envers el malestar emocional i amb l’apoderament de les persones a través de l’acompanyament individual i ajustat a les seves preferències com a única via per aconseguir una vinculació de qualitat”.

A més a més, les famílies també són un col·lectiu beneficiari del Club Jove ja que, la millora del benestar dels i les joves es tradueix en un impacte positiu en l’entorn familiar. El projecte preveu l’acompanyament professional a les famílies en forma de xarxa de suport per compartir necessitats, preocupacions i eines que millorin les relacions familiars amb els i les joves. Tot i que la participació de les famílies encara és mínima per raons socials i personals, “tenim el repte d’oferir tallers de capacitació familiar perquè les famílies són un agent molt rellevant en l’atenció i l’acompanyament del col·lectiu jove en la cura i millora de la seva salut mental” afegeix Soria.

Categoria: Societat