L’hivern, l’estiu i la primavera amb temperatures càlides i episodis de pluja escassos han portat situacions de sequera a les vinyes, en general a tot Catalunya. Aquest fet ha provocat un avançament de la verema d’entre set i deu dies en diferents zones de Catalunya. Tot i això, gràcies a les tasques de maneig dels viticultors, que han llaurat més sovint les vinyes per aprofitar la saó, els ceps tenen un bon desenvolupament i s’han equilibrat.

Fins al moment, les condicions meteorològiques estan propiciant una verema molt sana i amb un bon nivell de sucres i àcids al raïm. Als raïms blancs madurs, se’ls aprecia una bona maduresa gustativa i aromàtica, malgrat la intensa calor. Tot i la previsió d’una collita menor pel nombre de raïms que s’observen, s’espera que la reducció sigui lleugera (15 % de mitjana) si el pes mitjà del raïm es pot mantenir dins dels valors normals; fet que dependrà de les pluges que hi pugui haver.

Des de l’any 1984, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural monitoritza i fa un seguiment històric de la verema, amb coordinació amb el personal tècnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal i les Denominacions d’Origen. El seguiment es fa a peu de vinya, i es recullen mostres en diferents camps per tenir dades d’estimació de collita i maduració de raïm, dades que es transfereixen als viticultors i cellers perquè disposin de més informació per prendre decisions a l’hora d’iniciar la verema. Aquestes estimacions es duen a terme a través d’una avaluació de la sortida de raïms després de la floració i amb controls de maduració i tècniques d’assaig a les instal·lacions de l’INCAVI.

Pel que fa la sortida de raïms, personal tècnic de l’INCAVI recull dades de 21 vinyes de varietats macabeu, xarel·lo i parellada. Aquest 2022, la sortida de raïms ha estat entre un 4% i un 33% inferior a la campanya de 2021, més reduïda en la varietat macabeu i més conforme en el xarel·lo. Estimacions de raïms fetes en altres zones com la Conca de Barberà o la Terra Alta destaquen un nombre de raïm regular.

Pel que fa a l’orientació sobre l’inici de la verema, des de l’1 d’abril fins al 31 de juliol, s’analitzen les temperatures diàries i els graus acumulats i, a finals de juliol, es fan controls de maduració en diferents vinyes. Les dades recollides mostren que hi ha un avançament d’entre set i deu dies en la verema.

A Costers del Segre, la sequera ha afectat tot el territori i s’espera una reducció de la collita d’un 10% a les zones de secà. En les de reg, es preveu una campanya normal. Les primeres varietats a veremar han estat el chardonnay a Raimat el 29 de juliol, i es preveu collir sauvignon blanc i ull de llebre a Pallars la segona quinzena d’agost i viognier i syrah a les Garrigues a començaments de setembre.

Categoria: Comarca
Etiquetes: