L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) alerta de la greu situació de sequera que viu el nostre país i avisa que si no plou en les pròximes setmanes o l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) autoritza els transvasaments que s’havien acordat amb les comunitats, els i les regants catalans tindran dificultats a l’hora de finalitzar la campanya i se’n poden veure afectats alguns cultius, especialment a les terres tarragonines.

Una de les situacions més greus és la que es dona a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, en què si no es transvasa més aigua de l’embassament de Siurana al de Riudecanyes, “s’haurà de suspendre el reg”, segons alerta el seu secretari, Miquel Àngel Prats.

Actualment, l’embassament de Riudecanyes es troba al 35.60% de la seva capacitat, amb la particularitat que ja no abasteix el reg quan es troba per sota del 30%, mentre que el Siurana està al 10.16%.

Lleida a l’espera de més pluges per acabar la campanya

El president de l’ACATCOR i del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, explica que la situació a les Terres de Lleida es veu agreujada per les altes temperatures d’aquestes setmanes, però confia que els aiguats d’aquests dies a la conca del Segre i les noves pluges que es puguin produir permetin acabar la campanya.

Actualment, l’embassament de Rialb es troba al 14.60% de la seva capacitat, mentre que el d’Oliana està al 40.60%. Ros alerta, però, que fa 15 dies l’aportació del riu Segre als pantans era de 3m3 per segon, una situació que no havia passat des de feia 50 anys.

El Canal d’Urgell ja ha hagut de reduir la dotació d’aigua per al regadiu al canal principal, per garantir acabar la campanya en condicions, i el pròxim 10 d’agost se celebrarà una nova comissió d’aigua de l’entitat per debatre les mesures.

Ros detalla que serà en funció de les pluges que es podrà garantir el final de la campanya dels fruiters, de les segones collites del blat de moro i de l’alfals, entre altres. De fet, a les Terres de Lleida, ja hi ha municipis que estan aplicant restriccions de reg, com és el cas d’Alcarràs, un municipi eminentment agrícola que ha hagut de reduir el consum d’aigua per al reg al mínim.

Categoria: Comarca
Etiquetes: