Conèixer una explotació familiar que es dedica al conreu de la tòfona, visitar una granja de cargols, practicar ioga i fer un esmorzar saludable entre oliveres, així com participar en un tast i maridatge d’olis. Aquestes són només algunes de les propostes que ofereix les Garrigues els dies 1 i 2 de juny en el marc de la quarta edició de Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia catalana que se celebrarà arreu del país i que permetrà experimentar la vida a pagès, redescobrir l’origen dels productes que es consumeixen cada dia i omplir el rebost.

En concret, a la comarca de les Garrigues hi prendran part deu explotacions (Apicultura Bee Happy, Bovera Activa, Cal Perico_Pomes d’altura, Celler Tomàs Cusiné, Hort de Ca la Cistellera, Les Tòfones de Bellaguarda, Lo caragol de La Serra (Granja de caragols), Mas Blanch i Jové, Olis Bellaguarda i Vinya Els Vilars), onze restaurants que oferiran el menú Benvinguts a Pagès (Arbequi@, Bar Casal de Juncosa, Bar Centre 1 d’Octubre de la Granadella, Cal Ferran, Cal Ros, Els Fogons de la Carme, Granja Escola La Manreana, La Placeta Restaurant, Restaurant el Drac Els Omellons, Restaurant Hostal Benet i Restaurant La Garbinada), onze allotjaments (Ca la Ignàsia; Ca la Miquela; Cal Jordi, Fulleda; Cal Pastor Agroturisme; Casa Arbós; Castell de la Floresta; Granja Escola La Manreana; Habitatge d’ús turístic Mig del món; Hotel La Garbinada; La Roca del Castell i La Ruella Casa Rural) i vint activitats complementàries (Corderets de la Granja La Capella; De l’olivera a taula; Descoberta i tast del licor Vi de Nous; Descobrim la història humana del Pou del Mano, un pou centenari. Un petit món i la riquesa de tot un poble; Fem de grangers/es!; Healthy morning: ioga i esmorzar saludable entre oliveres; Juguem a l’hort de la Mercè; Obrador Olivada ECO; Taller floral de flora autòctona; Tast i maridatge d’olis a l’Espai Martinell; Tastet d’embotits naturals i casolans; Una nit màgica: oli i art als Dipòsits; Vi6 2019 – Vins de les Garrigues (4rta edició); Viatge a La Floresta de la Pedra Seca; Vine a alimentar els vedellets; Visita a l’oleoteca i tast d’olis d’oliva verge extra ecològic Premium; Visita al conjunt rupestre de La Roca dels Moros i les tombes del Saladar; Visita guiada a Vivers Jaume Pelegrí (oliveres); Visita guiada al celler i exposició d’utensilis agrícoles antics, i Visita guiada i tast a la Destil·leria Gabarró & Feixa).

A través de la pàgina web www.benvingutsapages.cat es poden planificar les visites per territori o bé per producte i escollir qualsevol de les propostes de les granges i pagesos inscrites sense necessitat de fer reserva prèvia. Aquest any s’incorpora com a novetat l’opció de cercar pagesos que tenen produccions ecològiques. L’oferta de productes de proximitat i de temporada d’horta, fruita, verdura, làctics, carn, peix, oli, mel i cereals, entre d’altres, és molt complerta. L’experiència ha obtingut fins ara una magnífica acollida per part del públic, que puntua les visites amb una nota mitjana que supera el 9.

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca,i del departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Hi col·laboren la Fundació Alícia, Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme així com nombroses entitats i associacions del sector d’arreu de Catalunya.