Un total de 72 colles geganteres, gralleres i de correfocs d’arreu de Catalunya s’han inscrit a la 39a edició de la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges Blanques, que torna amb més força que mai aquest dissabte, 3 de setembre, en el marc de la Festa Major d’estiu de la capital de les Garrigues.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha convidat tothom a participar en aquesta festa que espera que torni a ser multitudinària, i ha agraït la tasca de la Comissió de la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs, i de tots els qui l’han fet possible. Palau ha recordat que la Trobada de l’any 2020 es va haver d’ajornar, mentre que el passat 2021 es va dur a terme una versió més reduïda de la festa, amb el públic assegut. Aquest 2022, l’alcaldessa espera igualar les xifres d’abans de la pandèmia, en què un nombre similar de colles van participar en la festa.

Plantada de gegants i pregó a càrrec d’Empar Moliner

La Trobada començarà, com és habitual, amb la plantada de gegants des del Passeig del Terrall, a les 17 hores. A partir de les 17.30 hores, hi haurà el repic dels gegants i, a continuació, està prevista l’entrada dels gegants, grallers i diables a la plaça de de l’Ú d’octubre, on l’escriptora Empar Moliner pronunciarà el Pregó de Festa Major.

Tot seguit, està previst que entrin a la plaça el grup de Diables, Diablesses, Tabalers i Tabaleres del Grup Recerca de les Borges i els Diables i Tabalers ‘Els Borjuts’, acompanyats de la Colla de Diables Focfoll de Bellpuig, les Colles de Diables de Gèlida i Incubus i els Dimonis de Palma de Mallorca, entre altres colles convidades.

Un punt lila a la trobada, la principal novetat d’enguany

Entre les novetats d’aquesta 39a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs, destaca la incorporació d’un punt lila a la festa, amb l’objectiu d’evitar i atendre les possibles agressions sexistes que es puguin donar durant aquest acte multitudinari. En concret, hi haurà un espai per atendre tothom qui ho necessiti davant de l’Ajuntament i, a més a més, hi haurà un punt itinerant amb persones identificades amb un braçalet lila, que recorreran la plaça i els carrers on té lloc la trobada per oferir ajuda a qui la pugui necessitar.