El Centre d’Interpretació de les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul acollirà un dels quatre espectacles programats en  el marc de la primera edició de l’EntreVeus, el festival de narració oral a monuments i llocs històrics de Catalunya, organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC) amb motiu del Dia Internacional dels Monuments i Llocs (18 d’abril). Es tracta d’una nova proposta que se centra en la paraula com a eina de reflexió i de connexió amb el patrimoni, amb el protagonisme d’històries diverses que tornen a habitar aquests llocs i que ens permeten conèixer-los d’una manera diferent.

Quatre espectacles, en quatre dies, entre 18 al 21 d’abril, que vincularan narració oral i música a quatre monuments de l’ACPC: Palau Moja de Barcelona, Monestir de Sant Pere de Rodes al Port de la Selva (Girona), la Roca dels Moros del Cogul i la Cartoixa d’Escaladei (Tarragona). Els quatre espectacles són gratuïts, però cal fer reserva prèvia. Tots ells disposaran d’interpretació en llengua de signes. A més, al finalitzar cada espectacle s’oferirà una copa de vi que ens permetrà assaborir el territori i compartir l’experiència viscuda.

La direcció artística del festival EntreVeus s’ha encarregat a Patricia McGill qui ha bastit un programa que arrenca amb les històries cantades d’Els Amics de les Arts i que uneix algunes de les figures més rellevants de la narració oral en l’àmbit nacional, com la mateixa McGill, Yoshi Hioki o Jordina Biosca. Les seves històries s’entrellaçaran amb la música d’artistes de la talla de Ravid Goldschmidt, un dels principals intèrprets de handpan; María Toro, flautista de trajectòria internacional; Mercedes Ruiz, violoncel·lista especialitzada en interpretació històrica, o Guillermo McGill, bateria de referència del flamenc-jazz.
 
Així doncs, el 20 d’abril a les 12 hores al Centre d’Interpretació de les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul sonaran música i paraules que canten i conten la nostra petjada al món des de l’origen del temps. L’espectacle “contARTe Rupestre” transita per històries mitològiques i contes populars que la música de María Toro (flauta) i Guillermo McGill (percussió) i la veu de Patrícia McGill embolcallen i transcendeixen per esdevenir part inexorable del seu contingut. Des del Temps dels somnis dels australians fins als herois mítics d’Irlanda, dues dones convidaran els presents a caminar durant 75 minuts per les edats de la humanitat. En definitiva, paraules, veu i ritme que construeixen camins i paisatges que només l’escolta és capaç d’evocar.

La celebració del Dia Internacional dels Monuments i Llocs, el 18 d’abril, és una jornada que està impulsada des del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS), un organisme associat amb la UNESCO.