La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de les Borges Blanques ha aprovat l’adjudicació d’un contracte menor de subministrament de 600 reproduccions de goma dels gegants Anhel i Llibertat, la parella de gegants borgencs que es van presentar a principis del 2019 i que en els pròxims mesos estaran a l’abast de col·leccionistes, veïns i veïnes i de la població en general per ser adquirits en petit format, a iniciativa de la Comissió de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges.

La reproducció dels gegants anirà a càrrec d’una empresa especialitzada, que elaborarà un total de 600 figures de goma: la meitat corresponents al gegant Anhel i l’altra meitat a la geganta Llibertat. En aquest sentit, la reproducció de cadascuna de les tipologies de gegants tindrà un import de 6.425,10 euros, IVA inclòs, amb la qual cosa el pressupost total que es contempla és de 12.850,20 euros.

La regidora de Cultura i Patrimoni de les Borges, Ariadna Salla, ha explicat que aquesta actuació vol posar en valor la importància dels gegants, capgrossos i bestiari en general en l’imaginari cultural i tradicional català i la seva integració dins de les festes majors. En aquest sentit, Salla ha detallat que des de l’Ajuntament han rebut nombroses peticions dels veïns i veïnes del municipi per poder obtenir reproduccions dels gegants borgencs, com també per part de persones foranes que col·leccionen aquests tipus de reproduccions tradicionals. Per aquest motiu, s’ha apostat per elaborar els gegants en miniatura per poder-los posar a la venda en els pròxims mesos.

Els gegants compleixen dos anys

El 2019 l’Ajuntament de les Borges Blanques va renovar els gegants del municipi, que van ser batejats amb els noms d’Anhel i Llibertat. A principis de gener del 2019, la polifacètica Pilar Rahola, juntament amb els activistes culturals borgencs Francesc Macià i Manel Vidal, van apadrinar els nous gegants de les Borges, Anhel i Llibertat. Ara, que es compleixen dos anys de la seva presentació, les figures col·leccionables ajudaran a consolidar aquests dos elements del bestiari a casa nostra.

Categoria: Cultura