La Festa Major 2019 de les Borges Blanques ha viscut aquest dissabte, 31 d’agost, el seu acte més multitudinari, la 37a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs, que enguany ha reunit més de 6.000 persones a la plaça de l’1 d’octubre, i ha comptat amb la participació de 76 colles, integrades per 1.750 geganters, que portaven 190 gegants vinguts d’arreu dels Països Catalans.

La novetat més destacada d’enguany ha estat la incorporació en el recorregut de Punts Liles, per a assessorar i sensibilitzar la ciutadania, i prevenir el sexisme i la LGTBIfòbia, i actuar si hagués calgut davant d’algun intent d’agressió masclista. En aquest sentit, totes les colles amfitriones de la festa gegantera borgenca han rebut formació i els seus caps anaven identificats amb un braçalet lila, igual que alguns membres de la Comissió de Festes.

Com cada any, enmig de la popular trobada, el balcó del Centre Cívic de la capital garriguenca s’ha quedat petit per a acollir el pregó oficial, que enguany ha anat a càrrec de l’humorista, actor i presentador Fermí Fernàndez. En el transcurs del mateix, el pregoner ha destacat que “és molt important que la gent com els que esteu avui aquí a les Borges no defalliu, ja que sou l’exemple i l’estendard de com hauríem de funcionar la resta del territori, amb aquesta força i empenta que fa que tots anem una miqueta darrera vostre, pel que us vull donar les gràcies”. 

Prèviament, s’ha dut a terme l’entrega dels premis Olivera d’Or al borgenc i al garriguenc de l’any, amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, i l’alcalde de les Borges, Enric Mir. La Trobada, que s’ha anunciat a través del repic de campanes tradicional, ha començat a les 17 hores amb la plantada de gegants al carrer Carrasco i Formiguera.

Una hora més tard s’ha iniciat la cercavila pels carrers de les Borges, i al voltant de les 19 hores, s’ha produït l’entrada a la Plaça de l’1 d’octubre de tots els gegants, encapçalada per l’Anhel i la Llibertat, la nova parella de gegants borgencs que van ser presentats aquest gener, amenitzada pel grup de música tradicional Inxa Brass Band. Una vegada finalitzat el pregó i la ballada dels gegants a la Plaça, els assistents que ho han volgut han pogut gaudir, al carrer de la Bassa de “La Remullada” abans d’entrar al correfoc que ha anat a càrrec dels diables Grup Recerca, la colla de diables de les Borges “Els Borjuts” i i els Diables del Pla de Santamaria.

Lliurament de premis Olivera d’Or

Prèviament, al Centre Cívic, ha tingut lloc el lliurament dels premis “Olivera d’Or” al borgenc de l’any de l’any 2018, que enguany ha estat atorgat al Cor Eurídice, la dotzena de veus blanques que l’any passat van celebrar els seus primers 25 anys de vida, en els quals han fet d’ambaixadores musicals i culturals de les Borges arreu; i el garriguenc de l’any 2018, que ha estat per l’historiador de Cervià de les Garrigues, Josep Rubió, per haver fundat i presidit el Centre d’Estudis de les Garrigues fins l’any 2017, així com pels seu diversos treballs sobre la història garriguenca, especialment de la Segona República i la Guerra Civil. Finalment, està previst que la festa continuï amb els balls al pavelló-envelat Francesc amb l’Orquestra la Saturno, i a partir de les 00.30 hores, a la plaça Europa amb el concert amb els grups Mago de Oz, Lágrimas de Sangre i La Cosa Nostra.

La resta del Programa de Festa Major

Dilluns, 2 de setembre

A les 8 del matí, a les basses del Terrall, Concurs de Pesca. A 2/4 de 12 del matí, als jardins del Terrall, espectacle de Màgia amb Fèlix Brunet “Potadecabra”. A 2/4 d’1 del migdia, als jardins del Terrall, sardanes amb la Cobla Reus Jove. A les 6 de la tarda, al pavelló envelat, concert de tarda amb l’Orquestra Maravella A les 6 de la tarda, a les basses del Terral, Concurs de Barques. A continuació, als jardins del Terrall, espectacle itinerant Heliko. A les 8 del vespre, al pavelló-envelat, ball de tarda amb l’Orquestra Maravella. A 2/4 d’11 de la nit, a la plaça de l’1 d’octubre, actuació del Grup la Tieta Clara. A les 11 de la nit, pels carrers de la ciutat, Correbars amb el Grup Zebbras Marxing Band. El correbars començarà al bar Pandemònium, els tiquets es vendran a partir de 2/4 d’11 de la nit. A les 12 de la nit, al pavelló-envelat, ball de nit amb l’Orquestra Maravella. A continuació del Correbars, a la zona penyes, actuació de Ruc’N’roll. A continuació, actuació dels Dj’s Pablo Osorio i David Morales.

Dimarts, 3 de setembre

A 2/4 d’11 del matí, als jardins del Terrall, Toc de fusta “Els amics d’en Crusó” i els seus jocs de fusta gegants. A 2/4 d’1 del migdia, als jardins del Terrall, sardanes a càrrec de la Cobla lo Castell. A les 2 del migdia, als jardins del Terrall, dinar popular al preu de 10 euros els adults i 6 euros els infants. A 2/4 de 6 de la tarda, a l’Avinguda Carrasco i Formiguera, festa Holi. A 2/4 de 8 de la tarda, a la Plaça de l’1 d’octubre, actuació dels Falcons de Vilafranca. A les 8 del vespre, al pavelló-envelat, ball de tarda amb l’Orquestra la Fania. A 2/4 de 12 de la nit, gran castell de focs amb Pirotècnia Tomàs. A les 12 de la nit, al pavelló-envelat., ball de nit amb l’Orquestra la Fania. A partir de les 12 de la nit, a la zona penyes, actuació de Kapritxo. A continuació, a la zona penyes, fins al pavelló envelat, actuació dels Tabalers dels Diables Els Borjuts. A 2/4 de 3 de la matinada, al pavelló-envelat, nit de versions i molta marxa amb la Fania Seguidament, al pavelló-envelat, Nar6Sound.