La nova Cooperativa de la Granadella, resultant de la fusió de l’esmenada amb la Cooperativa del Camp de Torrebesses, inicia aquests dimecres, 18 de maig, el projecte de construcció del nou molí amb l’acte de col·locació de la primera pedra, que es farà a les 16.30 hores i serà presidit per Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació. El projecte comptarà amb els ajuts per al Foment de la millora de la competitivitat de les cooperatives i altres entitats associatives agràries.

El passat 2021 ja es van iniciar obres de preparació del terreny i la construcció del pantà per abocar-hi les morques, però serà aquest any 2022 quan es durà a terme la construcció de l’edifici de 2.300 m2, es preveu la finalització de les obres a l’octubre
d’aquest any.

El 2023 s’instal·laran les diferents línees de producció i el sistema de decantació ràpida per poder fer un posterior filtratge immediat dels olis, així com la bodega amb cups d’acer inoxidable inertitzats amb nitrogen. El molí disposarà de tres línees d’extracció amb capacitat de molturació de més de 200 tones diàries d’olives. Fins ara, la producció de les dues cooperatives era de més de 4.000 tones, i es preveu un augment molt significatiu de la producció en els propers anys.

Una d’aquestes línees d’extracció es dedicarà exclusivament a la fabricació d’olis prèmium. El projecte inclou també la construcció d’un centre de recepció i neteja d’olives a Torrebesses, donant així resposta a la necessitat de sortida de les olives produïdes a la zona. També s’hi inclou la remodelació de l’agrobotiga de Torrebesses.

En l’acte, Agustí Romero, investigador en cap del grup especialista en Olivicultura i Elaiotècnia de l’IRTA, explicarà totes aquestes novetats, i Marc Ribes, arquitecte de l’empresa Arku3 comentarà les especificacions de l’edifici.

El molí d’oli de la Cooperativa de la Granadella neix amb la voluntat de ser un referent a les Garrigues, per marcar el camí del futur de l’oli català. L’acte, al que han estat convidats tots els socis de la Cooperativa de la Granadella, finalitzarà amb una degustació de tapes a càrrec del Xavier Benet, cap de cuina de l’Hostal Benet de les Borges Blanques.