L’Ajuntament de les Borges Blanques ha anunciat aquest dimecres que la instal·lació d’un parc infantil i juvenil de jocs d’aventura ha estat la proposta guanyadora d’aquesta edició dels Pressupostos Participatius de la capital de les Garrigues. Està previst que la iniciativa, que té un import provisional de 30.000 euros, s’executi durant el 2022 i, una vegada estigui licitada, el consistori plantejarà quina de les altres propostes recollides als pressupostos participatius pot dur a la pràctica de manera addicional, per assolir els 50.000 euros amb què comptava el procés participatiu.

Els pressupostos Participatius 2021-2022 de la capital de les Garrigues han comptat amb 1.501 vots, emesos per 598 borgenques i borgencs, que han servit per determinar la proposta més demandada pel veïnat, d’un total de 14 iniciatives. En aquest sentit, la regidora de Participació Ciutadana del consistori borgenc, Maria Fusté, ha posat en valor l’augment de la participació que ha tingut enguany aquesta iniciativa, en què han exercit el seu dret a vot 90 persones més que les que van votar en l’anterior edició dels pressupostos participatius i que, per tant, denota “una implicació cada vegada més gran de tota la ciutadania per fer de les Borges un lloc encara millor en el qual viure”, ha explicat Fusté.

La iniciativa de fer un parc per a infants i joves amb jocs d’aventura ha rebut 230 vots, dels quals 227 han estat emesos a través de la pàgina web de participació, i 3 vots presencials. La segona proposta més votada ha estat la construcció d’una pista de pàdel, una iniciativa que ha rebut 163 suports, seguida de la construcció d’un rocòdrom d’escalada, que ha rebut 154 vots.

Està previst que, en les pròximes setmanes, el consistori borgenc es posi en contacte amb totes les persones que han fet propostes, i especialment amb la persona que va presentar la idea que ha resultat guanyadora, per tal que el resultat final sigui el màxim fidel possible a la proposta inicial. Durant aquest 2022, està previst iniciar i acabar les obres de construcció del parc d’aventura i, paral·lelament, es donarà inici a la nova edició dels Pressupostos participatius 2022-2023.

14 propostes per triar

El veïnat ha pogut escollir entre 14 propostes, d’entre 6.000 i 50.000 euros, i que han inclòs la construcció d’una pista de pàdel pública, una de les idees que ha estat més repetida, o altres equipaments esportius, com un rocòdrom, equips per fer exercici als parcs públics, l’adequació del bar, els vestidors i la zona de pícnic de les piscines públiques, la instal·lació d’un parc infantil amb jocs d’aventura o la creació d’un circuit d’orientació. Igualment, el veïnat també ha pogut votar per fer millores urbanes com la pavimentació del carrer Bonaire, la construcció d’uns lavabos públics al Terrall, bancs i papereres, passos de vianants, senyals perquè els propietaris d’animals recullin els excrements, una bàscula municipal i una zona d’esbarjo per a mascotes. Les 14 propostes corresponen a les iniciatives que van superar la fase de validació tècnica, de la vuitantena que es van presentar, entre les quals n’hi havia 33 de repetides, 21 de no vàlides i 12 propostes ja previstes pel consistori o actuacions existents.

El procés participatiu, dotat amb 50.000 euros

Del 22 de novembre al 5 de desembre, les borgenques i els borgencs de més de 16 anys van poder votar, fins a un màxim de 3 propostes, de les 14 presentades als pressupostos participatius, de forma presencial al consistori i a la biblioteca, i també a través de la pàgina web de participació. Les votacions van arribar després de la presentació de la iniciativa, el passat 16 de setembre, i de diverses jornades formatives per tal que el veïnat pogués, d’una banda, tenir les eines per presentar les seves propostes i, de l’altra, conèixer totes les iniciatives que s’havien presentat per poder escollir les que consideressin millors. Durant aquesta setmana, el personal tècnic del consistori ha fet el recompte de vots i ha avaluat els resultats i, aquest dimecres, s’ha donat a conèixer la proposta guanyadora.

Per aquesta edició, el consistori borgenc ha dotat els pressupostos participatius amb 50.000 euros i aquest 2021 s’ha triat el projecte que s’acabarà portant a la pràctica durant l’any 2022. D’aquesta manera, d’ara endavant, cada any es decidirà una proposta i, paral·lelament, s’executarà la que es va acordar l’any anterior. Aquest canvi en la periodicitat dels pressupostos participatius és una decisió que va prendre el consistori borgenc davant la dificultat de recollir propostes, fer les votacions i executar tot el projecte en un mateix any.