El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural declara l’Emergència Cinegètica en una norantena d’Àrees Privades de Caça (APC) de determinades zones de les comarques del Segrià, Noguera, Urgell, Pla d’Urgell, Segarra, i Garrigues (75 municipis i 1.498 km2), en el marc del paquet de mesures que el Departament té en marxa per a reduir les densitats de les poblacions de conills a les zones on la seva sobrepoblació produeix danys. Els titulars de les àrees privades de caça incloses són els responsables que es duguin a terme les mesures cinegètiques establertes, i en cas que les actuacions no assolissin els objectius previstos, i subsidiàriament, l’Administració les assumiria directament, amb el suport del Cos d’Agents Rurals, entre altres.

D’aquí que en les àrees privades de caça on es declara l’emergència cinegètica, publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), s’autoritza als titulars cinegètics la caça excepcional del conill fins al 30 de setembre de 2023, amb comunicació prèvia fora del període hàbil de caça del conill d’acord amb allò establert en la resolució anual de vedes de caça. Les modalitats de caça autoritzades són la caça amb arma de foc, al salt amb o sense gos, en mà, aguait diürn, amb ús de fura i arma de foc i/o sendera, i gàbia trampa. I en cas que fos necessari, es podrà sol·licitar la col·laboració del Cos d’Agents Rurals (CAR) per a recorregut nocturn amb vehicle i focus lluminosos, sota control i supervisió del CAR.

Val a dir que dins de Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), entre l’1 de març i el 15 d’agost, la caça serà autoritzada únicament amb escopeta en la modalitat d’aguait diürn i caça amb fura i/o sendera, sense auxili de gossos, gàbia trampa, i caça nocturna mitjançant recorregut nocturn amb vehicle, focus lluminosos i arma de foc, sota control i supervisió del CAR. I fora de ZEPA, entre el 15 d’abril i el 15 d’agost, la caça serà sense auxili de gossos.

Mesures de control

També s’establirà mesures de control encaminades a la coordinació de les actuacions previstes i a la millora de la seguretat de les mateixes, relacionades en la Declaració publicada, en la qual també s’especifica que els propietaris i/o arrendataris de finques afectades per danys de conill, amb afectacions superiors al 5% dels peus afectats en fruiters i/o vinya o superiors al 2% de la superfície en parcel·les de cereal, hauran d’identificar aquestes finques i comunicar-ho al Departament per correu electrònic, que portarà el registre de totes les comunicacions prèvies realitzades, i del resultat de les captures realitzades, a fi de poder verificar el compliment dels objectius de captures en els terminis indicats i/o de minimització de danys.

Val a dir que en cas que els danys a les finques agrícoles siguin reiterats, es recomana implementar mesures de protecció passiva per a evitar que l’espècie pugui accedir a les finques, com ara la instal·lació de malla conillera de triple torsió, malla perimetral entre el cultiu i/o la zona de procedència dels conills, protectors individuals, entre altres.

Elaboració de censos

Durant els mesos de febrer i març de 2023, el Departament està efectuant un cens per a avaluar l’evolució de les poblacions de conill d’acord amb els resultats obtinguts; al maig efectuarà un nou cens per a seguir l’evolució de les poblacions de conill i en tots dos casos, si fos necessari, es revisarà i comunicarà el nombre de captures objectiu.

A més, durant els mesos de setembre-octubre, un cop finalitzat el període de declaració d’emergència cinegètica, s’efectuarà un nou cens, amb l’objectiu de comprovar si les captures estimades han assolit la reducció de les poblacions prevista.

d) Els itineraris de cens seran els establerts en el programa de control de mamífers i s’afegiran nous recorreguts per tal d’adequar-los a l’obtenció de resultats representatius per cadascuna de les zones afectades per la declaració d’emergència cinegètica.

Pla de xoc

Cal subratllar que la pràctica totalitat de les mesures incloses en el pla de xoc per a frenar la població de conills a la plana ja estan implementades, com és el cas la Declaració d’emergència cinegètica publicada ahir, els equips propis i especialitzats sobre el terreny que treballen en diferents accions com ara les captures nocturnes o la col·locació de més paranys per reduir els poblacions de conill; prova pilot de noves trampes amb xarxes adaptades per a capturar conills que es col·loquen entre el camp de conreu i el cau; xipatge gratuït de les fures propietat dels caçadors, el preu del qual assumeix el Departament (la caça de conill amb fura és el mètode més efectiu, i per llei les fures han de portar xip); aplicació autoritzada de fosfur d’alumini en infraestructures afectades per danys, i paral·lelament s’ha demanat als ministeris d’Agricultura, Pesca i Alimentació i de Sanitat que autoritzin a fer una prova pilot de l’ús de fosfur d’alumini en terrenys agrícoles (actualment prohibit per la legislació vigent) en una zona de Lleida; i val a dir també que s’ha encarregat a la Federació Catalana de Caça disposar d’una Borsa de Caçadors especialitzats en la captura de conills arreu de Catalunya per a oferir a les societats que ho sol·licitin la col·laboració i poder actuar a la zona afectada pels danys de la plana de Lleida.

Població de conill

La problemàtica causada pels danys a l’agricultura ocasionats pel conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) en diverses (APC) de les esmentades comarques de Lleida ha motivat que any rere any i de manera reiterada s’autoritzi excepcionalment la caça del conill en aquestes zones. Pel que fa a la tipologia dels danys, predominen les afectacions sobre cereal d’hivern (ordi i blat), cereal d’estiu (blat de moro), conreus arbrats de fruita dolça, farratgeres, fruits de closca i oliverar i els danys a les infraestructures.

Són uns danys reiterats en el temps però no en tota l’extensió delimitada i circumscrits en aquestes zones, i comporten la necessitat de dur a terme actuacions de manera contínua i preventiva com s’han anat fent per a intentar mantenir les poblacions de conill en equilibri i evitar-ne la sobreabundància que provoca els conflictes amb la producció agrícola.

Els últims censos que va dur a terme el Departament amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals el passat mes d’octubre mostren un increment del 34% respecte a la tardor de 2021. Així, de mitjana, hi havia a l’octubre de 2022 123 conills per km2, mentre que l’any anterior era de 92. En breu es disposarà de nous censos.

Categoria: Societat