Aquest dijous s’han iniciat a les Borges les obres de construcció de l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, una de les reivindicacions històriques del consistori per poder disposar d’un espai per guardar i conservar en òptimes condicions els documents històrics de la comarca. Una representació de l’equip de govern de l’Ajuntament de les Borges i els tècnics municipals del consistori s’han reunit aquest dijous, 11 de març, amb responsables del Departament de Cultura de la Generalitat i amb una representació de l’empresa a la qual s’ha adjudicat la construcció de l’Arxiu Comarcal.

La reunió ha servit per acordar una modificació del conveni que el Departament de Cultura, l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural i l’Ajuntament de les Borges van signar l’any 2019. La raó d’aquesta modificació es troba en el fet que la pandèmia va endarrerir els tràmits, per la qual cosa s’ha hagut de reajustar el calendari de les obres i, per tant, també el termini del conveni d’execució de la inversió. A continuació, els i les assistents han signat l’acta de replanteig i han pogut començar les obres, que preveuen tenir acabades l’any que ve.

L’alcalde de les Borges, Enric Mir, s’ha mostrat molt satisfet que es pugui fer realitat “una obra molt important, tant per la seva dotació pressupostària, com per tot el que representa per la ciutat de les Borges i la comarca de les Garrigues”. En aquest sentit, Mir ha posat en valor tot el que suposarà l’Arxiu per “la cultura i la preservació del patrimoni documental”, i també ha agraït a les diferents persones que han fet possible l’aprovació del projecte, “que ha estat una de les llargues reivindicacions del territori, ja que, juntament amb l’Alta Ribagorça, som l’única comarca de Catalunya que no disposava d’un arxiu històric propi”.

A continuació, les diferents autoritats han pogut visitar l’inici de la construcció de l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, que s’ubicarà al carrer Raval del Carme, on hi havia l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.

Una reivindicació històrica de la comarca

La voluntat de construir un Arxiu Comarcal de les Garrigues es remunta als tràmits iniciats l’any 2003, amb l’exalcaldessa Carme Benet al capdavant del consistori, quan es va aprovar la cessió del solar que actualment ocupa el Centre d’Empreses Innovadores de les Borges. Però amb l’arribada del Govern Tripartit a la Generalitat, l’any 2004, el projecte va quedar aturat.

Després del canvi de Govern municipal a les Borges, pel retorn de Miquel Àngel Estradé a l’alcaldia, es va encarregar un nou projecte per a ubicar-lo al solar de l’antic escorxador de l’Avinguda Jaume I, però les dificultats per a obtenir el finançament el van tornar a paralitzar, fins que l’any 2015 l’actual alcalde, Enric Mir, va aconseguir desencallar el projecte amb una partida econòmica a les lleis de pressupostos 2015 de la Generalitat.

No fou fins a l’any 2019 que es va anunciar l’aprovació del projecte de construcció del nou arxiu comarcal de les Garrigues. El ple de juliol d’aquell mateix any va aprovar el conveni entre el Departament de Cultura, l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural i l’Ajuntament per a la concessió d’una subvenció directa al consistori borgenc per la construcció i direcció d’obra de l’arxiu, que avançaria el consistori i subvencionaria la Generalitat.

Al Ple del maig del 2020 es va aprovar el projecte bàsic i executiu refós de l’obra de construcció, i al de juliol les bases de la licitació. Al Ple d’octubre del 2020 es va adjudicar el contracte administratiu. La licitació de l’obra es va atorgar a una empresa de les comarques lleidatanes, per un preu d’1.621.117,55 euros, amb l’IVA inclòs, i un resultat de 86 punts, bastant per damunt de les altres 8 propostes presentades. La xifra final de les obres, sumant-hi els equipaments i la direcció d’obra, ascendeix als 2.416.968 euros.

Al ple de desembre de 2020 es va aprovar el pressupost 2021 que contemplava la partida per les despeses de construcció que després abonaria la Generalitat. Finalment, la Junta de Govern Local del 24 de febrer del 2021 va aprovar el Pla de seguretat i salut en el treball. Ara, amb la modificació d’aquest conveni que assegura la subvenció de la construcció per part de la Generalitat, ja s’han pogut iniciar les obres, que preveuen que l’Arxiu Comarcal sigui una realitat l’any 2022.