L’Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), ha anunciat aquest dimarts al matí, a través d’un acte retransmès per les xarxes socials, les quatre iniciatives pilot que es portaran a terme amb l’objectiu de combatre el despoblament a bona part del territori català. Es tracta de la 2a edició del projecte ‘Arrelament al territori’, que impulsa i dona suport a iniciatives i bones pràctiques que prestin serveis o cobreixin necessitats que ajuden a potenciar el territori. Aquests projectes havien d’estar vinculats i relacionats amb les accions de l’Agenda Rural de Catalunya.

Les quatre propostes guanyadores i que s’executaran són dels municipis de Josa i Tuixén (Alt Urgell), els Garidells (Alt Camp), Caseres (Terra Alta) i el Consell Comarcal de les Garrigues. Han estat seleccionades a través d’un jurat format per tècnics de l’ACM i la FTBG, i representants del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). La FTBG finança cada projecte amb 14.000 euros, aportant un total de 48.000 euros a les quatre iniciatives.

La vicepresidenta de l’ACM i alcaldessa de Serra de Daró, Glòria Marull, ha destacat que “tots els projectes que s’han presentat a la segona edició dels Premis Arrelament representen la voluntat i esforç dels nostres municipis per minvar el despoblament. Aporten el veritable sentit de pertinença al municipi i contribueixen a consolidar l’arrelament al territori”. Per la seva part, Lluís Corominas, director de la FTBG de l’ACM, ha explicat que “la Fundació Transparència i Bon Govern (FTBG) fa 3 anys va iniciar un treball a favor de l’arrelament. Hem pogut fer realitat iniciatives com l’Agenda Rural, que ara forma part del pla de govern i emmarca el continent de totes les mesures que es tiraran endavant els anys vinents”.

El Consell Comarcal de les Garrigues portarà a terme el projecte ‘Noves oportunitats sostenibles i digitals per generar activitat econòmica i ocupació a les Garrigues’. El projecte consisteix a dotar d’eines als agents locals per desenvolupar una taula de treball i de debat sobre com afrontar el futur empresarial de la comarca, des del punt de vista industrial i turístic. També pretén reactivar una associació de turisme, després de les conseqüències de la pandèmia. El president del Consell Comarcal de les Garrigues i alcalde de la Floresta, Jaume Setó, ha recollit el diploma acreditatiu i ha explicat que “sempre hem viscut de l’agricultura i de l’oli d’oliva, però ara volem complementar. Necessitem la indústria perquè ens ajudi que el jovent es quedi als nostres pobles. Esperem que amb aquesta iniciativa la situació es reverteixi”.

L’elecció de les propostes guanyadores s’ha fet després d’obrir una convocatòria pública, fent participis els municipis i consells comarcals, per escollir les quatre propostes pilot que s’implementaran durant aquest 2022. La peculiaritat de les iniciatives era que havien de ser de municipis i EMD de menys de 2.000 habitants o de consells comarcals amb projectes per potenciar l’arrelament i combatre el despoblament. S’hi podia presentar qualsevol ens local que impulsés Projectes relacionats amb el despoblament o la dinamització del territori.

L’ACM farà un seguiment de les propostes pilot per avaluar la seva execució i establir una metodologia sigui extrapolable a altres municipis que vulguin implementar-los.