El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat avui que “actuarem amb concreció i rapidesa per refer la situació a les lleres dels rius” malmeses pel temporal de llevant dels darrers dies, i ha recordat que el Departament “ha aprovat l’emergència” per poder afrontar des del Govern les obres de reparació en els dominis públics hidràulics que són de la seva competència, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Calvet ha visitat avui l’Albi, el Vilosell i la Floresta, tres municipis de la comarca de les Garrigues que van patir les conseqüències “d’un episodi de pluges excepcional”, amb uns danys que el Departament ja ha començat a avaluar. El conseller ha explicat que “hem de diferenciar allà on podem actuar directament, mitjançant l’ACA”, és a dir, a les conques internes catalanes, “i allà on hem de demanar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que depèn del Ministeri de Transició Ecològica, que actuï”.

“Allà on podem actuar des del Govern ja ho estem fent, hem declarat l’emergència i hi hem entrat màquines per reparar elements estructurals i per fer el manteniment de les lleres”, ha emfasitzat el conseller, que ha assegurat que “la reparació dels danys a les lleres dels rius és la prioritat”.

Pel que fa als perjudicis en conques hidràuliques que són competència del Ministeri, “estem fent una avaluació dels danys des de l’ACA i la traspassarem a la CHE perquè actuï, i ens agradaria que ho fes amb emergència”, ha precisat Calvet. En aquest sentit, ha comentat que ja ha fet arribar aquesta petició a la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i que properament també la traslladarà a la ministra. No obstant, ha explicitat que, “si hi ha una demora en la resposta, estem disposats a actuar, sempre que jurídicament s’habiliti aquesta possibilitat”.

Tot i que encara s’estan quantificant al detall els danys provocats pel temporal de llevant, el conseller ha avançat que el cost de les reparacions més urgents podria arribar als 5 o 6 milions d’euros a tot Catalunya, similar al dels treballs que es van haver d’afrontar el novembre de 2018 degut a una llevantada similar.

Les actuacions urgents prioritzaran la recuperació de les lleres afectades, així com possibles danys a la xarxa viària. Calvet ha posat com a exemple el Vilosell, on “hem comprovat que un pont de la xarxa bàsica de carreteres ha quedat molt malmès”. En aquest municipi s’aprofitaran les tasques de reparació per eixamplar el pont i millorar l’accés, amb una inversió estimada d’un milió d’euros.

El proper Consell Executiu aprovarà un paquet de mesures urgents que agruparà les actuacions de tots els departaments de la Generalitat i que contindrà la quantificació global dels danys.

Categoria: Comarca, Societat
Etiquetes: