Aquest passat dissabte 3 d’abril, a la Pobla de Cérvoles, La Plataforma Veïna Salvem la Llena amb la col·laboració de la Coordinadora Garrigues per a una Eòlica i Solar Sostenibles van organitzar una caminada reivindicativa i una xerrada informativa amb gran èxit de participació.

Arran de l’allau de projectes de centrals eòliques a les Garrigues i que, en concret, amenacen els paratges rurals i naturals de la Serra de la Llena amb un megaprojecte d’una trentena d’aerogeneradors de 200m d’alçada amb Endesa com a promotor.

Una setantena de persones van assistir a la caminada reivindicativa de dissabte al matí la qual consistia en una ruta circular de 7,5km que passava per algunes de les localitzacions on es projecten varis dels aerogeneradors més propers al poble. A mig recorregut, l’organització, amb Gessamí Cases al capdavant, va oferir una xerrada sobre qüestions tècniques i d’impacte
ambiental, visual i patrimonial al territori al voltant del megaprojecte. La caminada va tenir un to festiu, reivindicatiu i pedagògic i es va fer seguint totes les mesures covid.

A la tarda, una vuitantena der persones van assistir a la xerrada informativa a l’aire lliure, a la plaça de les Pobles i totes les recomanacions pel Covid, en la qual el geògraf i professor de la URV Sergi Saladié i l’ambientòleg i jurista Ramon Queralt van fer una ponència cada un.

El professor Saladié va parlar del context actual de segona allau de enovables a les comarques del sud de Lleida i comarques de Tarragona, les quals ja van patir una primera massificació a partir del 2009. Amb dades acadèmiques a la mà, Saladié va poder mostrar com vàries de les promeses fetes en aquella primera onada no s’han acabat complint, com per exemple els llocs de treball promesos o l’estabilització de la població o un repoblament, o els ingressos que havien de rebre els ajuntament. Saladié explicava que la majoria de municipis eòlics han perdut població en 10 anys, no s’han creat llocs de treball i encara hi ha municipis amb litigis
per cobrar alguns dels ingressos promesos. Alhora, Saladié va oferir varis casos a Catalunya i arreu d’Europa d’altres models de transició energètica que han demostrat ser sostenibles, consensuats o impulsats des de la gent del territori i que demostren que altres models són viables sense necessitar industrialitzar el territoris agrícoles i rurals catalans. L’ambientòleg i consultor ambiental, Ramon Queralt, va parlar sobre la desregularització en l’àmbit de les energies renovables, promoguda per la Generalitat, que el que fa és afavorir una bombolla especulativa donada l’alta rendibilitat a dia d’avui d’invertir en grans projectes eòlics i fotovoltaics per part de les grans empreses de l’Íbex 35 i a través dels fons europeus Next Generation. Alhora, va plantejar diversos arguments de la importància per comarques com la
nostra i poblacions petits pobles com la Pobla d’oposar-se a aquesta desregulació i treballar conjuntament per promoure altres models de renovables, de petit format, fora de bombolles especulatives i en sintonia amb els valors agrícoles, patrimonials i naturals locals i que permetin seguir treballant per a un turisme sostenible i una producció agrària d’alta qualitat i puguin encabir altres models econòmics compatibles amb la conservació dels hàbitats i la identitat locals.