El passat dimarts, 30 de març, la Coordinadora Garrigues per una eòlica i solar sostenibles va organitzar la xerrada: “Massificació de renovables, patrimoni i turisme. Compatibles?” que va anar a càrrec de Rafael López-Monné, professor de geografia de la URV i fotògraf; Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre i de la Ruta del Vi de Lleida; Montse Coberó, directora dels serveis tècnics de Turalcat; i Ariadna Boixader, directora de l’agència de viatges Olea Soul; la presentació i moderació va anar a càrrec de Txell Bonet, periodista.   

Rafael López-Monné va explicar que el paisatge forma part de la identitat de les persones i els territoris, i que una modificació sobtada pot provocar un desarrelament i desubicació, a banda, també va remarcar que cal obrir el debat sobre el consum il·limitat, ja que és insostenible; Tomàs Cusiné va destacar que el paisatge és un actiu important que dona valor als vins de qualitat i és peça clau en les experiències enoturístiques, també va demanar que cal escoltar la veu de les comunitats locals; Montse Coberó va desmuntar els falsos arguments del lobby eòlic que “ven” que els aerogeneradors poden ser un reclam turístic, ja que per ser un reclam cal una singularitat, en canvi, la industrialització del paisatge rural amb centrals de renovables te l’impacte de saturació; Ariadna Boixader va destacar que els darrers anys s’han fet moltes inversions en allotjaments, recuperació de patrimoni, etc… i que la massificació del paisatge per la seva industrialització pot fer perdre valor a aquestes inversions i perjudicar als emprenedors que han apostat pel turisme els darrers anys. Posteriorment hi va haver un debat on una de les conclusions va ser que ca passar a l’acció.

D’altra banda, el proper dissabte 3 d’abril, la plataforma local de la Pobla de Cérvoles Salvem la Llena i la Coordinadora Garrigues per una eòlica i solar sostenibles han organitzat pel matí a les 10 h. una caminada reivindicativa pels espais afectats per la concentració eòlica, que clourà amb la lectura d’un manifest a la plaça de les Pobles; i a les 18,30h. una xerrada informativa sobre les centrals eòliques amb Sergi Saladié, doctor en geografia i professor de la URV, Ramon Queralt, ambientòleg i llicenciat en dret, i Ariadna Boixader, antropòloga, directora de l’agència de viatges Olea Soul i portaveu de la plataforma local Salvem la Llena.