La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha fixat en més de 46.000 hectàrees les afectacions en el cultiu d’olivera a Catalunya a causa del temporal Filomena. Jordà ha realitzat aquest divendres, 22 de gener, diverses visites a finques d’oliveres de la comarca de les Garrigues per conèixer de primera mà alguns dels danys originats en aquest cultiu.

La consellera ha explicat que “la nevada ens ha agafat quan s’ha acabat la collita. La de l’any passat està salvada, però hem de veure quina serà l’afectació sobre la collita d’aquest 2021”. Segons Jordà, podríem estar parlant d’unes reduccions del 40-50% d’una collita mitjana, però caldrà esperar els pròxims dies l’informe dels tècnics. De fet, aquesta és una primera valoració que s’haurà d’anar concretant les pròximes setmanes.

En el marc de les visites, Teresa Jordà s’ha compromès “a treballar i buscar solucions per recuperar el potencial productiu de les zones afectades pel temporal i trobar de manera conjunta mesures estructurals a curt i mitjà termini per poder ser capaços de tirar el sector endavant”.

Tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han realitzat aquesta setmana, una vegada desglaçada la neu, la valoració dels danys que la nevada del 9 i 10 de gener ha deixat principalment al conreu de l’olivera. El càlcul total és de 46.383 hectàrees: 34.633 a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l’Ebre i 3.000 al camp de Tarragona. Les comarques més afectades són les Garrigues, el Segrià, l’Urgell, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat.

34.683 ha d’oliveres afectades en diferent grau a Lleida

Els municipis més afectats són aquells on els gruixos de neu van ser més considerables i el seu pes va provocar el trencament de branques tant en plantacions joves com en adultes. En les plantacions joves, els danys són considerables, ja que tenen les branques més primes. Les comarques més afectades són les Garrigues, el Segrià i l’Urgell. Pel que fa a la Noguera, el Pla d’Urgell i la Segarra, els danys poden haver estat puntuals en alguna finca però no tindrien l’abast en hectàrees de les altres tres comarques.

Els municipis més afectats de les Garrigues són els de la part sud-est de la comarca: el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Tarrés, l’Espluga Calba, Fulleda, els Omellons, l’Albi, Vinaixa, la Floresta, Cervià de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs, els Torms i Granyena de les Garrigues.

La superfície afectada és de 21.408 hectàrees d’olivera. El percentatge d’arbres afectats amb branques trencades pot variar segons el tipus de plantació i la seva edat, però podria estar entre el 20-40%. De moment, el fred encara no ha provocat danys, tot i que hi podria haver afectacions com a conseqüència de les baixes temperatures en alguna plantació més jove i situada a les valls.

Categoria: Societat
Etiquetes: ,