El Consell Comarcal de les Garrigues ha celebrat aquest dijous, 28 de gener a les 19 hores, sessió plenària en format telemàtic. Entre els punts de l’ordre del dia, s’ha aprovat per unanimitat la moció presentada pel grup de Junts Per Catalunya per exigir que s’inclogui Catalunya com a zona greument afectada pel temporal de neu Filomena del cap de setmana del 8 al 10 de gener de 2021.

La moció aprovada al Ple per unanimitat i presentada pel grup de Junts Per Catalunya, acorda donar suport èxplicit a la pagesia de les comarques de Lleida, i en especial, a tot el sector agrari de la comarca que pateix les emergències i danys provocats pel temporal de neu i fred de la borrasca Filomena i al mateix temps manifestar estar al costat de totes les famílies pageses que pateixen les greus conseqüències i els perjudicis econòmics que afecten els seus cultius.

Des del Consell Comarcal de les Garrigues s’exigeix al Govern de la Generalitat i en concret a les Conselleries que hi tenen competència que, previs els tràmits administratius oportuns, demanin al Govern de l’Estat espanyol que reconegui a Catalunya com a zona greument afectada per una emergència de protecció civil a conseqüència de la tempesta de neu generada per la borrasca Filomena i la posterior onada de fred.

Així mateix, insta al Govern de l’Estat espanyol a que inclogui a Catalunya en el paquet d’ajudes als damnificats pel temporal Filomena aprovat en el Consell de Ministres del dia 19 de gener de 2021 per tal d’atendre els danys que han patit per la tempesta de neu generada per la borrasca Filomena.

El Ple de Consell Comarcal demana al Govern de l’Estat espanyol que inclogui Catalunya en les ajudes previstes que inclouen compensacions per danys personals, materials i en establiments agraris, entre altres, i estan exemptes d’IRPF. L’Acord del Consell de Ministres contempla que en el cas de l’activitat agrícola realitzada en les zones afectades el Ministeri d’Hisenda podrà acordar la reducció dels índex de rendiments net que utilitzen per a l’estimació objectiva de l’IRPF i del règim simplificat de l’IVA.

La comarca de les Garrigues és una comarca eminentment agrícola, i un dels seus principals cultius és l’olivera, del que hi viuen directa i indirectament nombroses famílies i empreses agràries i on la seva principal base econòmica és el cultiu de l’olivera i la producció de l’oli d’oliva verge extra.

Malauradament, en els últims dos anys les Garrigues ha patit inclemències de temporals de pluja, vent i fred, com el temporal Glòria ocorregut el gener de 2020, que han causat pèrdues importants en diversos sectors industrials i, en especial, al sector primari que és el que n’ha rebut les principals conseqüències i perjudicis.

El cap de setmana comprès entre el 8 i el 10 de gener d’enguany el temporal de neu i fred provocat per la borrasca Filomena va tornar a causar danys irreparables en els cultius de l’olivera de moltes poblacions de la comarca de les Garrigues, posant en risc el futur econòmic de moltes famílies pageses que volen viure al territori del cultiu de la seva terra.

El Departament d’Agricultura ha xifrat en 34.000 hectàrees d’oliveres l’afectació de la nevada del temporal Filomena a Lleida, de les quals unes 24.000 han patit danys del 60% pel trencament de rames per neu acumulada, i preocupa especialment la collita dels propers anys, ja que hi ha molt pocs percentatge d’agricultors que facin l’assegurança d’aquest cultiu.

Des del Govern de la Generalitat, tant la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, com la Consellera d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han visita les zones afectades i han convingut que, efectivament, els danys són molt importants sobretot en oliveres, amb branques trencades. Aquesta situació, en la majoria de casos, provocarà una davallada important en les collites dels propers 3 i 4 anys i que es tardarà molt de temps a poder produir amb normalitat, i que alguns arbres joves segurament caldrà tornar-los a plantar i començar de nou en algunes explotacions.

És per aquest motiu que des del Consell Comarcal es demana la implicació de totes les administracions i Governs competents per tal de poder fer front als recursos i ajuts econòmics necessaris, segons les valoracions efectuades, ja que si no s’actua ràpidament aquesta situació de reiterades tempestes i emergències climàtiques agreujaran, encara més, la regressió endèmica que pateix el sector i que comportarà l’abandonament de les explotacions i de les terres i també, en conseqüència, l’alt despoblament que ja està patint el territori.

En un altre ordre de coses, el Ple del Consell Comarcal de les Garrigues també ha aprovat per unanimitat, una moció en suport al conseller Bernat Solé, acusat de desobediència greu per l’1 d’octubre.