El departament de Presidència de la Generalitat, a través de la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, ha rebut fins a data d’avui sol·licituds de subvencions per a la compensació de danys en equipaments públics provocats pels aiguats de finals d’octubre valorades en 5,1 milions d’euros. El 98% d’aquestes peticions correspon a desperfectes registrats a la comarca de les Garrigues i han estat tramitades per una desena de municipis, el Consell Comarcal i la Mancomunitat d’Aigües. La resta provenen de tres municipis de la Noguera, dos de la Segarra i tres de l’Urgell.

Els danys pels quals s’ha demanat les subvencions es refereixen de manera majoritària a restitució de murs de contenció, talussos i marges de pedra, reposició de paviments i adequació de camins, arranjament de canonades de clavegueram i de col·lectors d’aigües residuals, i reparacions en pavellons i altres instal·lacions esportives, edificis consistorials i casals.

Pel que fa a carreteres, el departament de Territori i Sostenibilitat contempla una estimació en les previsions de despesa de 2.140.000 euros per a la restitució de les afectacions produïdes pels aiguats en sis vies de la seva titularitat de les Garrigues, el Segrià i el Pla d’Urgell, que són aquestes: · LV-7023 entre Juneda i Castelldans, · LP-7013 d’accés al Vilosell. · L-200 entre Mollerussa, Miralcamp i Borges Blanques, · C-233 de Borges Blanques a Castelldans, · L-702 entre Lleida i Artesa de Lleida. Inici de l’autovia C-13, · LV-2001 al nord-est de Torregrossa.

Per la seva banda, l’ACA ha fet una valoració estimada dels danys en el domini públic hidràulic que arriba als 3.240.000 euros. Per resoldre’ls, la CHE ja ha iniciat treballs en alguns punts del territori afectat. Així mateix, l’ACA preveu un cost de gairebé 2,2 milions d’euros per als danys ocasionats als sistemes d’abastament d’aigua, una part important dels quals afecten al Canal d’Urgell.

Aquestes valoracions han estat explicades pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, en finalitzar la reunió institucional de seguiment de les mesures per fer front als danys dels aiguats de l’octubre passat a les comarques de Lleida, que s’ha celebrat a la Delegació de Govern, i a la qual també hi han assistit el president de la Diputació, Joan Talarn, el subdelegat del Govern central, José Crespín, i representants dels consells comarcals i de municipis afectats.

Diputació de Lleida i administració central

Farré ha apuntat que la Diputació de Lleida ha col·laborat amb els ens locals en les tasques de realització de les valoracions dels danys principalment en els camins municipals, que, afegits als desperfectes soferts per les carreteres de l’ens provincial, sumen 3,9 milions d’euros.

La Subdelegació del Govern espanyol ha rebut, en un termini ja finalitzat, peticions d’ajuts per actuacions d’emergència immediata valorades en 5,1 milions d’euros, que resoldrà en un termini de sis mesos. El Govern central té previst oficialitzar properament una declaració de zona greument afectada per una emergència de protecció civil a l’empara de la qual obrirà una nova convocatòria de subvencions per a danys no urgents pendents de reparació. L’administració central ha rebut també sol·licituds provinents de particulars.

Fase encara inicial del procés de reparació dels danys

Ramon Farré ha fet una crida a accelerar els tràmits de les valoracions als ens locals que encara no les han presentat. Ha explicat que el procés de reparació dels danys dels aiguats es troba en el moment inicial de recollida valoracions i sol·licituds d’ajuts i que fins l’atorgament definitiu dels recursos es tardarà encara un temps. Bàsicament, el primer que faran a partir d’ara les administracions avui reunides és comprovar que les peticions s’ajusten a la tipologia de danys previstos en les respectives línies d’ajuts habilitades i redireccionar cap a l’organisme corresponent les que ho requereixin, si s’escau. En aquest sentit, responsables tècnics de les tres administracions es reuniran d’aquí a deu dies per dur a terme aquesta tasca. Paral·lelament, caldrà esperar els resultats dels peritatges dels béns assegurats públics i privats que han resultat malmesos que està duent a terme del Consorci de Compensació d’Assegurances, als quals haurà de fer front al seu càrrec i, per tant, ja no caldrà que siguin atesos per part de les administracions.

Campanya de l’oliva en marxa sense problemes als accessos a les finques

En la reunió s’ha constatat que la campanya de la recollida de l’oliva a la zona afectada pels aiguats s’està desenvolupant sense que els accessos a les finques hagin suposat problemes greus, encara que molts d’ells no es trobin en un estat de normalitat.

Categoria: Comarca, Societat
Etiquetes: