Una cinquantena d’alumnes dels col·legis Joan XXIII i Mare de Déu de Montserrat de les Borges han visitat aquest dimarts la finca de pràctiques de l’Escola Agrària de les Borges, i han dut a terme un taller en què han pogut conèixer de primera mà quin és el procés tradicional de collita de les olives. L’activitat ha estat dirigida per l’alumnat de l’Escola Agrària de les Borges, que han ensenyat als més menuts a collir oliva arbequina.
L’activitat, organitzada pel Pla Educatiu Entorn de l’Ajuntament borgenc, s’allargarà fins dimecres, i, entre els dos dies, rebrà l’alumnat de tercer i de quart de primària de tots dos centres. Es tracta d’una proposta que servirà perquè els nens i nenes puguin conèixer el producte que és segell d’identitat del territori, l’or verd de les Garrigues, i la manera com s’elabora.
En concret, aquest dimarts han dut a terme l’activitat els i les alumnes de tercer de primària del Joan XXIII i del Mare de Déu de Montserrat i aquest dimecres serà el torn de l’alumnat de quart d’ambdós centres. La proposta ha arrencat al matí, amb una excursió des dels centres educatius fins a l’Escola Agrària de les Borges, on els nens i nenes han rebut una explicació per part del professorat i, a continuació, han fet el taller amb els i les estudiants de l’Escola Agrària. D’aquesta manera, els més menuts han pogut conèixer les borrasses i la seva utilitat, han après a pentinar les olives i també han pogut estar amb contacte amb les noves eines mecàniques que cada vegada faciliten més la tasca als pagesos i pageses.
La regidora d’Educació de les Borges, Maria Fusté, s’ha mostrat satisfeta que es pugui reprendre aquesta activitat, després de l’aturada de l’any passat per la pandèmia, ja que, segons ha explicat, “és una manera que els nens i nenes del nostre territori segueixin en contacte amb aquest procés tradicional que dona com a fruit un producte que dona renom al nostre municipi i al nostre territori”, ha dit Fusté.
Visita a Cal Gineret, que s’estrena a la Xarxa del Memorial Democràtic
Aquesta dimarts a la tarda, i també durant l’inici del segon trimestre, està previst que l’alumnat s’apropi a Cal Gineret, on duran a terme una visita guiada per l’antic molí d’oli i refugi antiaeri durant la Guerra Civil, un espai actualment museïtzat. Els i les alumnes podran veure els antics cups d’oli i conèixer l’espai, recentment inclòs a la Xarxa d’Espais del Memorial Democràtic, juntament amb la Ruta de les Bombes.