L’Ajuntament de les Borges Blanques ha encetat aquesta setmana el període de votació als Pressupostos Participatius 2022-2023, amb l’objectiu que el veïnat esculli un projecte per al municipi, entre les vuit propostes que han estat validades pel personal tècnic del consistori, perquè es dugui a la pràctica l’any que ve. Entre les propostes presentades en aquest exercici de democràcia obert a tota la ciutadania borgenca, destaca la creació d’una pista de pàdel, d’un parc per a gossos, la millora de carrers, de les piscines o la col·locació d’un lavabo públic, entre altres coses.

De nou, el consistori borgenc ha dotat la iniciativa amb 50.000 euros del pressupost municipal del 2022 i, enguany, com a novetat, les propostes s’han organitzat en eixos temàtics, la qual cosa ha permès agrupar diverses idees reiterades a la presentació de propostes. Les persones participants podran donar suport a un total de tres projectes municipals, i tenen temps per fer-ho fins al pròxim dilluns, 31 d’octubre. Es pot votar, o bé presencialment a l’Ajuntament, en horari d’oficina, o bé a través de l’espai ‘Decidim’ del web de l’Ajuntament.

Vuit propostes per votar

Els veïns i veïnes de les Borges poden escollir entre un total de vuit opcions, d’entre les 66 propostes presentades, algunes de les quals s’han acceptat, altres s’han rebutjat i altres s’han fusionat. En primer lloc, es proposa posar més papereres, bancs i arbres als carrers de més amplada del municipi, com l’avinguda de Carrasco i Formiguera, el carrer Doctor Trueta, l’avinguda de Jaume I, o l’avinguda de Jaume Segarra. Es tracta d’una proposta creada a partir de la fusió de diferents iniciatives. En segon lloc, es proposa crear un parc lúdic per a gossos. En tercer lloc, es planteja construir una pista de pàdel descoberta prop de la zona esportiva. En quart lloc, es proposa elevar el pas de vianants al passeig del Terrall, just darrere de la biblioteca i davant de la cooperativa la Borgenca, i davant de l’aparcament del Plusfresc del carrer Doctor Josep Trueta.

En cinquè lloc, es planteja construir un lavabo públic al parc del Terrall. En sisè lloc, es proposa millorar el complex de les piscines municipals amb un canviador de bolquers als dos lavabos, unes taquilles noves per emmagatzemar-hi cadires i altres objectes, així com millorar les zones d’ombra. En setè lloc, es proposa plantar més arbres al carrer Castell Alt per tal que hi hagi més ombra i els infants pugui jugar còmodament. En vuitè lloc, es planteja millorar i mantenir el carrer Carrerada, amb l’ampliació de la zona arbrada, més bancs i més papereres.

Durant els mesos previs a la votació, el consistori borgenc ha fet difusió del procés, a través d’una presentació i un vídeo explicatiu, amb l’objectiu d’animar tothom a presentar propostes. Enguany, com a novetat, s’han organitzat les idees per eixos, per tal de visibilitzar i fomentar la recollida de propostes diverses que no només facin referència als temes més recurrents. En concret, els àmbits han estat via pública, medi ambient i sostenibilitat, promoció econòmica i polítiques socials.

Igualment, i com és habitual, la comissió de seguiment s’encarrega de revisar i validar des del disseny inicial fins a cadascuna de les fases del procés. Aquesta comissió està formada per representants polítics i tècnics de l’Ajuntament i, com a novetat, enguany s’inclou la figura d’una dinamitzadora social, que ha fet tallers per fer difusió del procés entre diferents sectors de la població de les Borges.