Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, acaba de publicar la nova convocatòria de L’OESST 2021, Premi Ponent Coopera a la millor iniciativa cooperativista de Ponent, que promou la constitució de noves cooperatives compromeses amb la transformació social.

El premi té per objecte el reconeixement i suport a la creació d’una nova iniciativa cooperativista a Ponent, que intenti donar resposta a alguns dels reptes socials i mediambientals del territori com poden ser projectes de producció, distribució o consum agroecològic; dinamització del comerç local; inclusió social, de persones amb situació de vulnerabilitats; fixació de la població al medi rural; dinamització del sector cultural i artístic; defensa de la igualtat de gènere o reconeixement de les diversitats d’origen, culturals, etc.; mobilitat i/o logística sostenible; entre d’altres. Una convocatòria que preveu una única ajuda valorada en 3.000 euros per a la creació d’una cooperativa. Una aportació que cobreix els aspectes centrals
per vetllar pel seu correcte funcionament: l’assessorament tècnic i formatiu per al desenvolupament del projecte econòmic, la constitució de la cooperativa, suport al pla d’acció i la dotació de capital social.

L’any passat Obrint Portes van ser les guanyadores de la primera edició del Premi L’OESST i el Bar Centro de Maldà també va ser premiat pel jurat amb un accèssit; tots dos projectes ja formen part de l’ecosistema cooperatiu de Ponent.

Requisits

Poden optar a aquesta ajuda iniciatives econòmiques/empresarials que es vulguin desenvolupar segons els criteris que marca l’economia social i solidària i optin per la forma jurídica cooperativa. També poden optar-hi aquells projectes que es trobin en fase de constitució i no hagin sol·licitat l’escriptura pública de la Notaria en el moment de presentar la seva candidatura. Els projectes sol·licitadors només hauran de comptar com a mínim amb dues persones físiques, que han de ser les dues futures sòcies fundadores de la cooperativa.

Les bases s’han publicat al web de Ponent Coopera i les sol·licituds es podran entregar fins el 24 de setembre del 2021 a través d’un formulari que caldrà enviar a través del web.

Edició en memòria del Mossèn Joan Llort i Badies, impulsor del cooperativisme a les Garrigues

La voluntat del premi serà destacar en cada una de les seves edicions, a diferents personatges, entitats, o fets rellevants de la història cooperativista de Ponent. En aquesta 2a edició, el Premi L’OESST vol posar en relleu la figura d’en Joan Llort i Badies, un històric personatge del cooperativisme a la comarca de les Garrigues, impulsor de la cooperativa John Fil.

Llort va ser mossèn de l’Espluga Calba durant 45 anys i la seva implicació amb el poble i la comarca més enllà de la tasca religiosa el van fer mereixedor d’un homenatge el gener del 2014 a l’Espluga Calba, municipi on va continuar residint quan va deixar d’exercir com a mossèn. Anteriorment, el 2002 va rebre el Premi per la Pau Josep Vidal Llecha, el 2005 va ser guardonat amb l’Olivera d’Or a garriguenc de l’any i el 2014 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.