Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de Lleida, ha explicat aquest dimecres 30 d’octubre la nova campanya «Jubilar-se sense jubilar el negoci. Continuem oberts!» que ha engegat amb l’objectiu de fomentar el relleu cooperatiu per a comerços i empreses locals en risc de tancament. És una iniciativa pensada expressament per donar continuïtat als negocis després de la jubilació dels seus propietaris així com per a aquells que han tancat però els treballadors consideren que cooperativitzant-ne la gestió es podria mantenir l’activitat econòmica.

Josep Manel Busqueta, tècnic de Ponent Coopera, defensa que l’aposta cooperativa és positiva en tant que ha demostrat més resiliència i resistència en les èpoques de crisi econòmica, tot i que actualment hi ha un gran desconeixement d’aquesta alternativa i dels seus avantatges davant altres models. És, precisament, per revertir aquesta situació que s’ha editat una guia on s’explica els passos del procediment i tots els tràmits necessaris per poder convertir un negoci en una cooperativa.

La campanya facilitarà la guia que inclou una part d’informació sobre què és una cooperativa i per què pot ser un model útil per a les persones que volen donar continuïtat a una activitat empresarial. Des de la gestió democràtica a l’autonomia i independència en la gestió i l’autoregulació i el règim horitzontal que permet crear projectes autogestionats i molt més flexibles que l’empresa convencional. També la possibilitat de capitalització o pagament únic de la prestació d’atur, que en el cas de les cooperatives presenta alguns avantatges respecte l’empresa convencional. La guia es completa amb alguns exemples d’empreses que s’han reconvertit a cooperativa i una relació dels passos a seguir per fer el relleu, i s’acaba presentant l’Ateneu com un recurs a tenir en compte a l’hora de fer l’acompanyament en aquest procés.

La guia també és accessible a través d’aquest enllaç de la pàgina web de Ponent Coopera.

Categoria: Societat